ÚT RIÓBA 2016 – ÖTKARIKÁS MÚLT: 2008. - Földre köpni tilos

 
Pekingi olimpia, 2008. - Fotó: LIU JIN, AFP/GETTY IMAGES

Lehet, hogy a kínaiaknak van humorérzékük, de soha nem tréfálnak. Amikor azt mondták, hogy minden idők legnagyobb olimpiáját rendezik, csak a hülyék kételkedtek ebben. Akik ott voltak vagy csak tévén látták, belátták. 43 milliárd dollárt költöttek a rendezésre (ez forintban olyan sok, hogy ennyi nulla nincs is…), nagyjából hússzor annyit, mint Atlanta 1996-ban.

Kína azonban nemcsak azt mutatta meg, hogy annyi pénzt költ, amennyit csak akar, hanem azt is, hogy a kínai ember is van olyan jó, mint az európai vagy az amerikai. Sőt! A kínaiak például nem használtak zsebkendőt, az orrukat a földre fújták. És köptek, ha kellett. Bárhol, bármikor. De láss csodát: eljött az olimpia, és mi csodálattal figyeltük, milyen fegyelmezetten nem köpködnek és nem fújnak. Ezt pedig úgy érték el, hogy minden sarokra úgynevezett köpésbiztosokat állítottak, akik szigorúan büntették a tilalom megszegőit.

A fillérekért kapható taxik sofőrjeit úgyszintén eltiltották a köpködéstől. (Ennek praktikus oka is volt: a fullasztó pekingi nyárhoz nem szokott külföldiek szívesen utaztak letekert ablak mellett, márpedig ha a sofőr az első ablakon kiköp, a hátsó ülésen utazó utas…) Egyébként a kínaiak illemtanárokat képeztek ki, akikhez kötelezően kellett járniuk a szervezőknek és önkénteseknek.

Utóirat: A minap egy budapesti buszsofőr közölte, hogy ha legközelebb későn jelzek, nem fogja kinyitni az ajtót. Ha tényleg olimpiát akarunk rendezni, azt hiszem, még időben szólunk: van mit tanulnunk a kínaiaktól.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!