Vigyázat, magasfeszültségű populizmus következik! Az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO számításai szerint a magyar GDP 0,01 százalékából, vagyis nagyjából 3,4 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet Magyarországon. Egy másik számítás alapján pedig 5-7 milliárd forintból minimálisra csökkenthetők volnának az orvosi várólisták.

Mindez csak onnan jutott eszembe, hogy a kormány 30 milliárd forintból épít sportkomplexumot Budapesten, a 2019-es Európai Maccabi Játékokra. Persze maga az esemény csak ürügy, valószínűleg mindenképpen megépítenék a „multifunkcionális csarnokokat, szabadtéri pályákat, sportszállásokat, orvosi és sportolói alközpontokat” – ahogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt szíves tájékoztatni a szerkesztőséget.

Hogy minderre pontosan miért is van szükség, és hogy az elkészült létesítmények végül miért kötnek ki éppen az MTK-nál mint vagyonkezelőnél, arra az NFM nagy általánosságban azt írta, „A beruházás tervezése során kiemelt szempont volt, hogy a létrejövő létesítmények utóhasznosítása egyaránt szolgálja az élsportot és az utánpótlás-nevelést. E döntő jelentőségű elvárás érvényesítése indokolta az MTK vagyonkezelői kijelölését.”

Most tekintsünk el attól az alapvetéstől, hogy ha egy nemzetközi sportszervezet manapság feldob egy rendezhető dolgot, azt mi biztosan elkapjuk, legyen az ejtőernyőzés, labdarúgó Európa-bajnoki döntő vagy Maccabi Játékok.

De úgy tűnik, hamarosan le kell zárni a naponta dráguló vizes vb számláit, és szükség van valami egészen újra. Amiről senki sem tudja ugyan, hogy pontosan micsoda és merre tart, de hogy többe kerül majd, mint 30 milliárd, arra azért nagy tétekben fogadhatunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!