El tudja bárki képzelni azt, hogy a 4×100 méteres síkfutás döntőjében az egyik csapat csak 3 fővel futja végig a távot, mégis dobogóra áll? Ugye, nem? Pedig, ha nem is ugyanilyen, de valami egészen hasonló bravúr felé halad a napokban a magyar sárkányrepülő-válogatott!

 
Nemzeti színű sárkányrepülő

A festői szépségű franciaországi Annecy-tó környékén rendezett világbajnokság sport kategóriájában a Kovács Endre, Újhelyi Balázs duó 5 futam után úgy áll a csapatverseny 3. helyén, hogy az értékelésbe minden futamon minden nemzet 3 legjobb versenyzője számít bele. Két versenynappal a vége előtt a mieink maguk mögé utasítják többek közt a 3 fős orosz és holland, továbbá az 5 fős amerikai együttest. Ezek után nem meglepő, hogy a két magyar az egyéni versenyben is előkelő helyen áll: Újhelyi a 3., Kovács az 5.

A kategória első hivatalos világbajnokságán a motor nélküli gépeket használó versenyzőknek a felszállás után legalább 1500 métert kell emelkedniük, majd végigrepülni az 50-100 kilométer hosszú pályán. A pontozás során a gyorsaság mellett azt is díjazzák, ha az ember sokat halad a többiek előtt, azaz kvázi felderíti, hol található a környező levegőhöz képest melegebb, ezért emelkedő légtömeg (termik) – a keveset kockáztató, mások balszerencséjére játszó „hiénákat” a GPS-adatok alapján kiszűrik és pontlevonással sújtják.

Címkék: sárkányrepülés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!