Egyre jobb hírek érkeznek a Premier Ligában szereplő magyar kapusról, Bogdán Ádámról: úgy tűnik, már-már biztos helye van a Bolton Wanderersben. A 24 éves magyar portás több alkalommal is bekerült a heti válogatottba, ami a Premier Ligában igen nagy dolog, sőt márciusban a hónap legjobb játékosának választották csapatának szurkolói.

 
Bogdán Ádám

Bogdán a Vasasból került Albionba 2007-ben. Három évet kellett várnia arra, hogy bemutatkozhasson az első csapatban.

Először az FA Kupában kapott lehetőséget, majd nem sokkal később az első számú kapus, a finn Jääskeläinen kiállítása miatt jutott szóhoz. Ezt követően ismét hosszabb ideig kellett koptatnia a kispadot, majd a finn sérülése után jutott újra lehetőséghez, és ezt megragadta… Először igazán akkor kapták fel a fejüket az angol szurkolók, amikor kedvenc csatáruk, a Manchester United ásza, Rooney 11-esét kifogta. Állítólag ezt követően Ferguson mester külön gyakoroltatta játékosával a büntetőt.

– Hallott arról, hogy Rooneyt „túlóráztatták”?

– Akár így történt, akár nem, büszke vagyok rá.

– Tudatosan vetődött arra az oldalra, amelyre Rooney rúgta a labdát?

– A meccsek előtt nézünk róluk videókat, és szerencsére Rooney szokását megfigyeltem, így sikerült kifognom a 11-esét.

– Sokan azt mondják, hogy a Vasas csapatának egyik megmentője lehet, mert régi klubja igen rossz anyagi helyzetben van. A szerződésében van egy olyan záradék, amely szerint minden 10 meccs után, amit a Bolton első csapatában vív, 70 millió forintnak megfelelő font üti az angyalföldiek markát.

– Tényleg így van, és nagyon örülök, ha a Vasast tudom segíteni, hiszen ott nevelkedtem.

– A Tottenham ellen 3-1-re elveszített FA Kupa-mérkőzésen olyan bravúrokat hajtott végre, hogy az ellenfél csapatának edzője a meccs után úgy nyilatkozott: olyan kapusteljesítményt, mint amit Bogdán mutatott be, csak ritkán látni.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt mondta rólam az edző. Természetesen minden meccsen szeretnék jó teljesítményt nyújtani, de a kapusposzt bizony nem a leghálásabb feladat. Egy csatár vagy egy védő hibázhat, ám ha egy kapus ront, akkor egy nyerésre álló meccset akár el lehet veszíteni vagy éppen döntetlenre „lehet” alakítani.

– Nemrég Buzsákyék ellen játszottak, és állítólag, pontosabban a videó alapján már biztos, hogy a gólvonal mögül ütötte ki a labdát. Ennek is köszönhetően győzték le a londoniakat.

– Van ilyen, hála égnek! Egy reflexmozdulattal sikerült utánanyúlnom, de nem tudtam, hogy túl volt a gólvonalon, nem akartam szabálytalankodni. Csak a felvételek alapján derült ki, hogy valóban bent volt a labda, de a játékvezető, illetve az asszisztens nem vette észre. Néha a szerencsére is szükség van ahhoz, hogy egy csapat nyerni tudjon.

– A Hotspur elleni meccsen egyik csapattársuk, Fabrice Muamba összeesett, újra kellett éleszteni. Javult már az állapota?

– Túl van a nehezén, de hogy visszatérhet-e a pályára, arról nem lehet biztosat tudni.

– Hogy érzi magát Angliában?

– Most már egyre jobban, hiszen amiért kijöttem, úgy tűnik, megvalósul.

– Több újság is cikkezett arról, hogy figyelik a nagy csapatok is.

– Ez egyelőre nem foglalkoztat, most az a legfontosabb, hogy valóban megtaláljam a helyemet a Boltonban, és itt kell bizonyítanom, hogy az edzői bizalom nem volt alaptalan.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!