Ami egészen biztosan kiderült a Brazília labdarúgó- válogatottjának százszázalékos diadalával zárult Konföderációs Kupán, az az, hogy a dél-amerikai „futballország” rendezőként még veszedelmesebb, mint általában. Márpedig a jövő évi világbajnokságot is Brazíliában tartják, ugyebár…

 
Fotó: Jorge Silva, Reuters

Rögtön hozzá kell tenni: a sárga mezesek „csont nélküli” sikere úgy született meg, hogy a játékvezetők korrekt működésén nem érződött a hazaipálya- effektus. (A riválisok ne nyugodjanak meg: a vb-n még érződhet.) S nem feledhető az sem, hogy – noha a selecaónak szinte különleges élményt jelentett otthon játszania – a brazilok távol hazájuktól sem mutatkoztak különösebben gyengéknek. Az előző négy esztendő 56 meccse közül csak kilencet vívtak Brazíliában, ehhez képest 40 győzelem, 9 döntetlen, 7 vereség volt a mérlegük. Az idei már-már kivételes évnek nevezhető, hiszen a hovatovább turnécsapattá váló együttes 2013-ban nyolcszor lépett fel pályaválasztóként, és csupán négyszer jelent meg vendégként (idegenben vagy semleges pályán). Érthető, ha a statisztika ugyancsak imponáló: 7 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség. A „szambatáncosokat” az utóbbi öt esztendőben Argentína háromszor, Anglia, Bolívia, Franciaország, Hollandia és Németország egyszer-egyszer múlta felül, de egygólosnál nagyobb kudarcot még véletlenül sem szenvedett el az idő közben menesztett Mano Menezes, majd a helyére állított Luiz Felipe Scolari szakvezető együttese. (Scolari kinevezése és asszisztense, Carlos Alberto Parreira megbízatása kabala lehet: immár két „világbajnok” kapitány ül a kispadon.)

A fél évtized mutatói azt bizonyítják, hogy Brazília továbbra is tényező maradt, hiába csúszott le a világranglista huszonkettedik helyére, ahonnan a fényes KK-szerepléssel felkapaszkodott kilencediknek… A Konföderációs Kupa pedig igazolta: európai csapatnak nagyon nehéz lesz nyernie Brazíliában. A vendéglátók a legutóbbi Eb két finalistájának összesen hét gólt – az olaszoknak négyet – vágtak be, és csaknem harminc esztendeje, hogy hazájukban nem szenvedtek vereséget az öreg földrészről érkező nemzeti együttestől. (Utoljára Anglia legjobbjai győztek 2-0-ra a riói Maracanában, még 1984-ben.) Azaz a braziloknak akkor lesz a legnehezebb dolguk a vb-n, ha dél-amerikai vetélytárssal kerülnek szembe a kieséses szakaszban. Uruguayjal a mostani tornán is megkínlódtak (2-1), s bár egyáltalán nem biztos, hogy a kvalifikációs csoportban az ötödik – pótselejtezőre jogosító – helyen álló „uruk” vb-résztvevőkké avanzsálnak, Argentína mindenképpen szerepel majd a 2014-es világbajnokságon. (Igaz, 1993 óta egyetlen felnőtt tornán sem nyert.)

Ha a játékosok financiális értékét nézzük, akkor változatlanul Spanyolország a favorit, hiszen jobbnál jobb kerettagjai összesen 623 millió eurót érnek. A brazilok 414 millióval következnek, de csak a harmadik helyen, mert Argentína 420 millióval a második. Az önmagához képest a legnagyobb ütemben fejlődő Belgium negyedik helyezése (378 millióval) részint jelzés értékű, részint meglepetés, és azt se sokan gondolnák, hogy Kolumbia a legjobb tízhez tartozik. Márpedig így van: 222 millióval éppen befér a Top Tenbe. Németország (235 millió) közvetlenül előtte áll, és Joachim Löw szuper garnitúráját – a bankszámlás lajstromban – megelőzi Olaszország (348 millió), Franciaország (314), Anglia, valamint Portugália (egyaránt 308) is.

A brazilok pénzügyi pozíciója még messzemenően javulhat, hiszen a keretben ezúttal nem szereplő Fernandinhót 40 millió euróért szerződtette a Manchester City, és Scolari a vb-ig hátralévő egy év során behívhat néhány további „drága gyermeket”: hogy mást ne mondjunk, Kaká, Ramires, Willian, Philippe Coutinho vagy Taison sem éppen olcsójános. A mostani KK-győztesek közül a tündöklő Neymar 57 millió euróért költözik Barcelonába – ha hiszik, ha nem, az enyhén szólva kevésbé csillogó Hulk is 45-50 milliót ér –, Paulinho 20 millióért megy a Tottenhamhez, és a kontinensünkön már ismerős Fredet is „bombázzák” szépen ajánlatokkal, hogy térjen vissza Rióból Európába.

Brazília az utóbbi húsz évben több sikert ért el, mint korábban bármikor. Bár a Pelé-érában három világbajnoki címet nyert, 1949-től 1989-ig nem volt Copa America-győztes, míg 1994-től a következő elsőségekre lehet büszke: két vb-, négy Copa- és négy Konföderációs Kupa-diadal (mindhárom torna egy-egy második helye mellett). Kétségtelen, az előző két világbajnokságon, valamint a legutóbbi Copa Americán kiesett a legjobb nyolc között.

Ám most a KK-n a renomé és az önbizalom helyreállt. A brazilok hozzáteszik: a világ rendjével együtt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!