Speciális partjelzőzászló, a pálya különböző pontjait pásztázó kamerák és egy számítógépes rendszer. Maruzsi László egykori raliversenyző szerint mindezek együtt szükségesek ahhoz, hogy forradalmasítsák a világ futballéletét. Amennyiben a három tényező egyvelegéből megalkotott rendszer – melynek segítségével minden kétséget kizáróan meg lehet ítélni a véleményes helyzeteket – megfelel a FIFA követelményeinek, akkor akár már a jövő évben használhatják.

  -
  <h1>Lampard meg nem adott gólja a dél-afrikai vb-n</h1>-
- – Kép 1/2

 

 – Március 11-ig kell a FIFA-nak bemutatni a terveinket, illetve eddig az időpontig kell egy zürichi pályát ideiglenesen felszerelnünk a rendszerrel, ahol majd a hivatalos tesztelések zajlanak. Ezt követően a FIFA szabályalkotó bizottsága dönt, mely bemutatott rendszerek kapnak licencet a tényleges működéshez – mondta a Vasárnapi Híreknek a feltaláló.

A Maruzsi System elnevezésű találmány ötletadója számára nem ismeretlen a játékvezetői felelősség. – Tizenhattól huszonkét éves koromig játékvezető voltam, tudom, hogy milyen nehéz megítélni a lest, illetve azt, hogy a labda átjutott-e a gólvonalon, az alapvonalon, az oldalvonalon, vagy sem. Ezért döntöttem úgy, hogy keresek valamilyen megoldást. Végül a „képi látás” mellett kötöttem ki. Talán besegítettek az autó-motorsportos tapasztalataim, ahol a célfotóból egyértelműen véleményezni lehetett a kétes helyzeteket.

A rendszer működési elve a következő: a pálya megfelelő pontjain elhelyezett kamerák rögzítik a mérkőzés eseményeit, a felmerülő kétes szituációkat egy számítógépes program kielemzi, majd az elemzés értékeit rádiójel továbbítja a partjelző speciális zászlójára, aki a zászló alján található gomb segítségével jelzi a játékvezetőnek a helyzetet. Illetve egy másik elképzelés szerint a rádiójelet egyenesen a játékvezető csuklóján elhelyezett vevőegységre is továbbítani lehetne.

A Maruzsi System tesztelése egy budapesti futballpályán folyik, mely a rendszer követelményeinek megfelelően különböző sávokban be van kábelezve és a megfelelő pontokon be van kamerázva. A Maruzsi Team versenyautó-szállító busza szolgál stúdióul, melyben a modern számítógépes rendszer segítségével a programozói csapat az egyes mérkőzések alatt és azokon kívül is tud tesztelni, illetve itt történik az eredmények kiértékelése is.

Mint kiderült, a FIFA számára a legfontosabb a gól egyértelmű megítélése, ezért erre koncentrálnak. Ám Maruzsi szerint a technika már lehetővé teszi, hogy egy lépéssel továbbmenjenek és a leshelyzetek megfelelő ellenőrzésével is foglalkozzanak.

Maruzsi László úgy véli, ha a FIFA áldását adja a rendszerükre, akkor gyakorlatilag a jövő év tavaszától elkezdhetnék felszerelni azokat a pályákat, amelyek meg tudják fizetni. Az ár az előzetes kalkulációk alapján megfizethető ahhoz képest, amennyit most a pluszpartjelzők utaztatása és egyéb költségei kóstálnak.

 

 

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!