Nem csak a húszéveseké… Villáminterjú Xavi Sabatéval, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával.

 
Xavi Sabate


– Császár és Jamali – mindössze két légiós található a magyar keretben, ráadásul a csapat több mint fele a Szeged vagy a Veszprém játékosa. Ez a fajta egység lehet a siker kulcsa?

– Ez valóban kedvező lehet, bár a keret kiválasztásakor nem volt szempont az, hogy ki hol játszik. Az általam legjobbnak vélt játékosokat válogattam be, nem számított, hány veszprémi, szegedi vagy füredi lesz így közöttük. Annak ugyanakkor örülök, hogy a játékosok jól ismerik egymást, hiszen a válogatott összetartások ideje nem elég arra, hogy egy teljesen új stílust kialakítsunk és felépítsünk.

– Tavaly az elődje, Talant Dujsebajev megpróbálkozott a generációváltással, de nem járt sikerrel. Ön most több rutinos játékost is reaktivált.


– Nem foglalkozom azzal, hogy mit csinált Dujsebajev, az a fontos, hogy velem jó legyen a magyar válogatott. Az a fontos, hogy a legjobb játékosok legyenek itt ahhoz a rendszerhez, amit játszani akarunk. A kor nálam kevésbé fontos szempont, lehet egy játékos 20 vagy akár 40 éves is, a lényeg, hogy segítsen a csapatnak. Természetesen gondolunk a fiatalításra is, hiszen szükséges, hogy olyan játékosok is legyenek a csapatban, mint Juhász vagy Ligetvári.

– A megbízatása a világbajnokság végéig szól. Van terve a torna utáni jövővel kapcsolatban?

– Számomra a terv most csak a világbajnokság. Nem tudom, és most nem is foglalkozhatok azzal, hogy mi lesz utána. Egy nagyon jó lehetőség előtt állunk. Szeretnénk továbbjutni és jól kézilabdázni. Utána meglátjuk, mi lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!