Több mint egy hónapba telt, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) végre ki tudták számolni, hogy jelenleg a francia válogatott a legjobb a világon.

 

A FIFA még az oroszországi labdarúgó-vb előtt bejelentette, átalakítja a sokat vitatott világranglistáját, és a továbbiakban a magyar születésű, fiatalon az USA-ba került Élő Árpád fizikus nevével fémjelzett pontrendszert alkalmazza, amelyet a sakkban már 1970 óta használnak. Az első Élő-rangsor kiadása azonban csúszott, sok finomhangolásra volt szükség, egyes hírek szerint azért, mert az első változat szerint a vb-n csúnyán leszereplő németek maradtak volna az első helyen.

A napokban aztán kijött a lista, amelyet a várakozásoknak megfelelően a friss világbajnok franciák vezetnek, míg a döntős szereplés a horvátokat a (16-ról) a 4. helyig repítette. A finálé két résztvevője közé a belgák (2.) és a brazilok (3.) férkőztek be. A németek végül a 15. pozícióba csúsztak vissza, ami azért felvet némi aggályt az új pontszámítás kapcsán is. Bár az új rangsor összességében reálisabbnak tűnik a réginél, azért azt kevesen gondolhatják komolyan, hogy akad 14 erősebb együttes, mint a németeké.

A magyar válogatottat az 51. helyen találjuk, ha csak az európaiakat nézzük, akkor pedig a 31.-en, azaz a papírforma szerint nagy bravúr lenne, ha 2016 után 2020-ban is sikerülne kijutni a 24 csapatos Eb-re. Ami a szeptemberben rajtoló új sorozatot, a Nemzetek Ligáját illeti, a magyar együttes ottani csoportellenfelei közül a görögök a 42.-ek, a finnek a 62.-ek, az észtek pedig a 94.-ek a friss világranglistán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!