Július 20-án játssza második csoportmeccsét a sanghaji világbajnokságon férfi vízilabda-válogatottunk. Azon a napon, amikor az excsapatkapitány, a sportág egyetemes legjobbjai közé tartozó Kásás Tamás 35. születésnapját ünnepli.

 
Vízilabda Kásás Tamás nélkül

Az igazán stílusos az lett volna, ha a jeles eseményt eddigi éltető közegében, s a maga módján teszi emlékezetessé káprázatos gólokkal, meg nem kevésbé pompás passzokkal, remek szereléseivel, erre azonban immár hiába várunk.

Merthogy „Kása” bizonyosan nem száll medencébe a kazahok ellen, mi­után két napja bejelentette: lemondja a válogatottságot. Kásás Tamás mindhárom ötkarikás arany megszerzésében kiemelt szerepet játszott, s bár a legutolsó csúcssiker, a 2008-as pekingi játékok után hosszabb pihenőt kért, mindenki, ő maga is, a visszatérésére készült, az újrakezdést várta. Az idén aztán be is jelentkezett a kapitánynál, úgy tűnt, harcra és tettre kész, és a londoni, sorrendben negyedik olimpiai elsőségért is vízbe ugrik a jövő év nyarán, sőt már az idei, júliusi világbajnokságon is a válogatott rendelkezésére áll. Mégsem ez a forgatókönyv valósul meg…

„Hónapok óta rágódom magamban a dolgon, nehéz volt meghoznom ezt a döntést – nyilatkozta a válogatott honlapjának Kásás Tamás. „Úgy érzem, egyszerűen nincs energiám a munka nyári folytatására. Tavaly szeptember 1. óta edzem megállás nélkül. Természetesen huszonévesen nem jelentett problémát, de 35 táján már sokkal nehezebb a regenerálódás. Úgy gondolom, csak az legyen magyar válogatott, aki képes teljes önmagát adni, mind fejben, mind testben. Én ebben a pillanatban ehhez nem érzem magamban az erőt. Dénessel megosztottam érzéseimet, sokszor beszéltünk az utóbbi időszakban. Nagyon szerette volna, ha folytatom, de megértett, és ez jólesik.” „Az utolsó pillanatig reméltem, hogy játszik, természetesen nagyon sajnálom, hogy így döntött. Tamással a csapat legalább 2-3 góllal erősebb, mint nélküle” – reagált Kemény Dénes kapitány. A pólót hatéves korától művelő Kásás Tamás 1996-ban, az atlantai olimpián debütálva a magyar válogatottal a 4. helyet szerezte meg, hogy aztán háromszor is az olimpiai dobogó legtetejére állhasson fel társaival.

Az 1997-es sevillai Európa-bajnokság döntőjében az aranyéremért az ő három góljával győztük le Jugoszláviát 3-2-re. A 2002-es FINA Világkupán megkapta a legértékesebb játékos címet, 2010-ben az évtized legjobb vízilabdázójává választották. Csak egy valami hiányzik a gyűjteményből: a magyar bajnoki cím.

 

 

Kásás Tamás klubjai

1994 Központi Sportiskola
1994–1995 Ferencváros
1995–1997 Újpesti TE
1997–2003 Posillipo (olasz)
2003–2004 Vasas SC
2004–2006 RN Savona (olasz)
2006– Pro Recco (olasz)

 

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!