Hegyi Iván: Zöld vendég az Üllői úton. - Kezdődnek az Eb-selejtezők, ma este hattól: Magyarország–Észak-Írország.

 
 

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az UEFA létszámemelésével korzón lehet haladni a huszonnégy csapatos Európa-bajnokságig, jobb, ha figyelembe vesszük a magyar labdarúgás immár (sajnos) jó néhány évtizedének realitásait.

Bővítés ide, bővítés oda, csak annyi biztos: ma megkezdődnek a 2016-os kontinenstorna selejtezői. Minden más bizonytalan. Annak ellenére is, hogy valamennyi kvalifikációs csoportból az első kettő eljut Franciaországba, az Eb-re, a harmadik pedig pótselejtezőt vívhat a részvételért.

A magyar válogatott legutóbb 1972-ben szerepelt a földrész vetélkedőjén – akkor még egyenesen a négyes döntőre váltott magának belépőt –, azóta viszont selejtezőcsoportjában mindössze kétszer került az első kettő közé: az 1976-os és az 1980-as Európa-bajnokságot megelőzően. Harmadik – mit sem érő – helyezést sikerült elérni az 1988-as és a 2012-es torna kvalifikációs etapjában, ötször pedig negyedikek, egyszer hatodikak voltak hazánk boldogtalan fiai.

És csak az 1996-os (az addigi nyolc helyett tizenhat válogatottat felvonultató) Eb selejtezőitől kezdve zajlik a mostanihoz hasonló szisztémában az előjáték… Attól fogva három negyedik, egy hatodik és egy harmadik hely a mérleg. Szóval, csak lassan a testtel! S azzal sem áltathatjuk magunkat, hogy a jelenlegi csoportbeosztás könnyebb a szokásosnál.

Kétségtelen, a görög, román, finn, északír, feröeri vetélytárs ötös nem az extraklasszisok társasága, de a kudarcos negyven esztendő során nem csupán szuper csapatok hagyták le a magyar együttest.

A görögök például négyből négyszer kerültek honfitársaink elé, és a kvalitások alapján jelenleg sokkal messzebbről tekintenek vissza hazánk labdarúgóira, mint korábban bármikor. De volt már a magyar csapat előtt a szlovák, a lett, a bosnyák vagy a moldovai válogatott is, úgyhogy országunkban – mely valaha a futball mennyországához tartozott, ám onnan a pokolba jutott – senki ne sajnálja le még a legkisebbeket sem.

A vasárnap esti vendég, az északír együttes e „törpék” között említhető, hiszen soha, egyetlen Eb-re sem sikerült eljutnia. Pedig csak az első, az 1960-as Európa- bajnokságra nem nevezett…

Azt egyébként rosszul tette, mert 1958-ban, a világbajnokságon a legjobb nyolc közé került! Ez az északír futball valaha volt legnagyobb eredménye, és a nyolcvanharmadik évében járó Billy Bingham különösen büszke lehet, mert a vb-negyeddöntős jobbszélső szövetségi kapitányként kétszer is a világbajnokságra vezette hazája válogatottját. (Mely összesen háromszor volt vb-résztvevő.)

De B. B. sikereitől hasonlóan távol van a mai északír labdarúgás, mint a jelenlegi magyar futball a saját – gyönyörűséges, ám mindinkább az idők ködébe vesző – múltjától.

Jellemző a mostani ellenfél hányattatásaira, hogy a „zöld hadseregnek” hívott együttes legutóbb a múlt év októberében, az izraeliek elleni 1-1 alkalmával szerzett gólt… (Hosszú a tűzszünet.) Honfitársaink legalább annyit elmondhatnak magukról, hogy 2013 szeptembere, a bukaresti 0-3 óta minden mérkőzésükön bevették a rivális hálóját – még az amszterdami nyolcas sem párosult nullával… –, sőt legutóbb a kazahok kapusát már-már az őrületbe kergették (3-0).

Ezzel együtt talányos találkozó következik, mert kvízjátékok főnyereményét érdemelné az a szurkoló, aki helyesen megtippeli a magyar csapat összeállítását. (A keret hibátlan felmondásáért bónusz járna.) Ennél egyszerűbb az eredményt megsaccolni. De akármire tesznek a fogadóirodákban, maradjunk annyiban: a viszontagságos időkben bármilyen különbségű győzelem telitalálat lenne.

Szalai az új Huszti. Nem került be az északírek elleni magyar keretbe Szalai Ádám, aki ezt követően jelezte, Pintér Attila szövetségi kapitány irányítása alatt nem is szerepel majd a nemzeti csapatban. A német Hoffenheim csatárának hiánya már csak azért is fájó, mert egyike annak a két magyar játékosnak, aki hétről hétre topligás csapattal edz, sőt ő az egyetlen, aki rendszeresen szerepet is kap a kontinens valamely élbajnokságában – jelesül a Bundesligában. Szalai és Pintér „ügye” tavaly ősszel, a Hollandia elleni (1-8) vb-selejtező után kezdődött, amikor a támadó élesen kritizálta a magyar labdarúgás közegét, amelyet előbb válasz, majd viszonválasz követett. Pintér most sem mulasztott el odaszúrni egyet, a válogatott szereplésről való lemondást ugyanis úgy kommentálta: „Ádám olyan meghívást akar visszautasítani, amit nem is kapott meg”. Szalai távollétében a góllövés így Pintér egykori csapata, a Győr támadóira hárulhat: az ETO-ból három csatár, Priskin Tamás, Rudolf Gergely és Varga Roland is meghívást kapott a keretbe. Lapzártakor jött a hír: Gera Zoltán sérülés miatt nem lép pályára ma este.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!