Ha nem kezdődne három hét múlva a világbajnokság, magabiztosan állíthatnánk, hogy az év legjobban várt futballmérkőzését rendezik szombat este, magyar idő szerint 20.45-től Kijevben. A vb-re való tekintettel tehát maradjunk annyiban, a klubidény utolsó és egyben legfontosabb 90 – vagy 120 – perce következik, főszerepben az „örökös bajnok” Real Madriddal és a „zöldfülű” Liverpoollal. Bajnokok Ligája-döntő beharangozónk a számok tükrében.

 

Negyvennégy–negyvennégy

Az idei szezonban szerzett gólokat tekintve így áll a finálé két résztvevőjének legnagyobb sztárja, azaz Cristiano Ronaldo és Mohamed Szalah. Előbbinél nem akkora meglepetés ez a magas szám, hiszen volt már 61 gólos idénye is a Realban (2014/15), a BL-ben pedig a mostani lesz zsinórban a hatodik év, hogy gólkirállyá avatják – 15 találatot jegyez, 5-tel többet, mint bárki más, így egy meccsel a vége előtt nem nagy merészség megelőlegezni neki az idei címet is. Szalah esetén viszont kevesen fogadtak volna erre a hihetetlen góltermésre. Az első liverpooli szezonját futó egyiptomi támadó neve egyre gyakrabban kerül elő az Aranylabda-várományosok között is, a legtöbbet pedig a mostani döntőben tehet azért, hogy tényleg legyen esélye letaszítani a trónról a díjat 10 éve kisajátító Messi–Ronaldo párost.

És bár, mint minden döntő, a mostani is komplett csapatokról szól, kettejük külön meccse érthető módon sokakat foglalkoztat. A minap Cristiano Ronaldót is megkérdezték, lát-e valami hasonlóságot önmaga és Szalah között. A portugál klasszis rövidre zárta a válaszát: „Nem igazán. Teljesen mások vagyunk. Ő ballábas, én jobb. Én magas vagyok, ő alacsonyabb.” A jókora derültséget kiváltó válasz után azért Ronaldo is elmosolyodott, a mondandója későbbi részéből pedig kiderült, nem becsüli le az ellenfelet. „Fantasztikus szezonja van. Aztán, hogy mi lesz szombaton, majd meglátjuk!”

Tizenkettő–öt

Így fest a két csapat párharca, ha a legrangosabb európai kupasorozatban (BEK/BL) elnyert trófeák számát nézzük. A 12 tartozik a madridiakhoz, akik ezzel magasan vezetik az örökrangsort, a 7 elsőségnél tartó Milan előtt. A Liverpool eddigi 5 címe is elég a dobogóra, igaz, csak holtversenyben a Barcelonával és a Bayern Münchennel. A két csapat egyébként egy döntőt már vívott egymással: az 1981-es BEK finálét 1-0-ra a Liverpool nyerte. Más kérdés, hogy az volt a Real utolsó veresége a döntőben, a mérleg azóta 6/6. A királyi gárda tagjai jelenleg egymás utáni harmadik elsőségükre hajtanak, ha összejönne, ők lennének az első klub, amelynek kétszer is sikerül tripláznia. A legendás, többek közt Puskás Ferenc nevével fémjelzett Real 1956 és 1960 kö- zött ötször is elhódította a BEK-et, ezenkívül pedig csak az Ajax (1971– 73) és a Bayern (1974–76) győzött három egymást követő évben

Miközben tehát a Real kispadján Zinedine Zidane zsinórban harmadik győzelmére hajt, a rivális edző, Jürgen Klopp beérné azzal, ha végre megtörne a rossz sorozata: a német szakember legutóbbi 5 kupadöntőjét elvesztette különböző csapataival. A Liverpoolnál ez a 3. idénye, és egyelő- re nem sikerült gyarapítania az együttes serleggyűjteményét.

Harmadik-negyedik

Egyik csapatnak sem volt túl sikeres idénye a hazai bajnokságban, mindketten fényévekre voltak ugyanis az első helytől: a Real Madrid 17 ponttal maradt le a Barcától, a Liverpool pedig 25-tel a Manchester Citytől. Ronaldóék elé a városi rivális Atletico is befért, ők így harmadikként zártak. A címvédő szekere időnként a BL-ben is döcögött, és a többség szerint a csapat most nincs olyan jó formában, mint az előző két ki- írás végjátékában. Még ha ez igaz is, az egyeneses kieséses szakaszban szerzett skalpok (PSG, Juventus, Bayern) azért mutatják, a Realt sosem szabad leírni.

A Liverpool közben valósággal brillírozott a BL-ben, az eddigi 12 meccsen szerzett 40 góljuk már most rekord a sorozat történetében. A többfrontos csata viszont néha őket is felemésztette, a bajnokságban még az utolsó fordulóban is izgulniuk kellett a BL-indulást érő 4. helyért, amely végül azért meglett.

Mondani se kell, a gyengébb bajnoki szereplés egy csapásra meg lesz bocsátva annak az együttesnek, amely szombat éjszaka győztesen hagyja el a kijevi Olimpiai Stadion gyepét.

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!