„Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető.”

Mi tehát a csapda lényege Joseph Heller szerint? „Joguk van bármit megtenni velünk, amit nem tudunk megakadályozni, hogy megtegyenek.”

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt hazájában köztörvényes bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, emellett még számos bűncselekmény miatt folyik ellene büntetőeljárás. Gruevszkinek azonban nem volt kedve letölteni a rá kiszabott 2 éves büntetését, ezért börtön helyett meglépett Macedóniából. A magyar kormány senkit nem hagy az út szélén, ezért diplomatái keresztülszöktették szegény üldözöttet a fél Balkánon. A magyar határ átlépéséhez útlevélre sem volt szüksége, a tranzitzóna helyett budapesti hotel járt neki arra a néhány napra, amíg menedékkérelmét intézik. Az meg nyilvánvaló, hogy elítélt bűnözőnek jár a menedékjog.

Gondolom, a sztorit szinte mindenki ismeri. Gruevszkit nem csak azért ítélték el, mert a saját részére vásároltatott páncélozott Mercedes 200 millióba kóstált, hanem azért is, mert volt képe az összeg egy részét még vissza is kérni és zsebre vágni. Emellett kampányfinanszírozási visszaélés, két hivatali visszaélés és egy szkopjei tüntetés véres elfojtása miatt is folyik ellene eljárás.

Azt viszont nem árt tudni, hogy Gruevszki Orbán Viktor országos cimborája, a sorosozásban még a magyar kormányt is megelőzte. Tízévi önkényuralma sajnálatos módon véget ért, amikor kitört az a lehallgatási botrány, amelynek mintegy húszezer érintettje volt.

Az, hogy az ügy kapcsán a Fidesz jeles szószólói miket hazudoztak összevissza, szinte szóra sem érdemes. Ez alkalommal – a „sürgősségi eljárás” miatt – nem volt idejük a papagájok betanítására. Inkább arról szólnék, vajon a kormány, élén Orbánnal, milyen törvényeket és miként szegett meg.

Kezdjük a Stop Soros!-törvénycsomaggal. Jogászként el kell ismernem, ezt a törvényt nem sértették meg. Igaz, hogy támogatták „az Európai Unióban nemzetközi védelem megszerzése iránti kérelmet előterjesztő harmadik országbeli állampolgár Magyarország területére történő jogszerűtlen belépését és tartózkodását”, de ennek tilalma csak civil szervezetekre vonatkozik, a kormányra nem. Hiába, „Quod licet Jovi, non licet bovi” (amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek).

Ámde ott van a menedékjogról szóló törvény. Az azt mondja, hogy ha a kérelmező olyan országon keresztül érkezett, ahol üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének nincs kitéve, a menedékjog iránti kérelmét nem lehet elfogadni. 

Eddig úgy tudtuk, hogy azt a három országot, amelyeken Gruevszkit átcsempészték– Albániát, Montenegrót és Szerbiát –, mi magyarok biztonságos országoknak tekintjük. Vagyis Gruevszki menedékkérelmét nem lehet(ne) elfogadni. Hogy Gruevszki nem tartja biztonságosnak? Ja, az más.

Azután itt van a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet”, amit márciusig Orbán ismét meghosszabbított, noha a meghosszabbítás feltételei – a tömeg – már réges-régen nincs meg hozzá. (Bár Bakondi belbiztonsági főtanácsadó szerint „télen sem áll meg a migráció a balkáni útvonalon” – hát ezt látjuk.) Egyszóval – hacsak Gruevszki maga nem számít tömegnek – a válsághelyzet fenntartása törvénytelen.

Namármost. Itt tényleg csapda van. Be kell-e tartani egy törvénytelen törvényt annak, aki hozta? Mert eszerint Gruevszkinek szálloda helyett a tranzitzónában kellene rostokolnia. De hogyan kerülhetne Gruevszki a tranzitzónába, amikor ehelyett Szerbiában mint biztonságos országban kellene bebocsátásra várakoznia? És miért juthatott el egyáltalán Szerbiába, amikor az ő származási országa, az EU-tagjelölt Macedónia szintén biztonságos ország? Nem kell ide semmiféle kiadatási kérelem, a törvény szerint egyszerűen vissza kell(ene) zsuppolni a biztonságos Macedóniába. Bár igaza lehet Trócsányinak: „legyünk őszinték, egy volt miniszterelnök, ha bevonul egy börtönbe, annyira nem lehet könnyű a helyzete”. Hát tényleg, annyira nem. Én egyetlen picike kiutat látok a 22-es csapdájából. A Btk.-t. Aszerint ugyanis azt, aki a jogellenes bevándorlást elősegíti, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg (nem-e?), ki lehet tiltani egy vagy több településről, illetve az ország meghatározott részéből. Ha Orbán, Szijjártó és Gulyás Gergely be sem tehetné a lábát vagy öt évig Budapestre, mindjárt megszűnne a Fidesz kétharmados többsége. 

Polt Péternél van a megoldás kulcsa!

 

Címkék: Jogászszemmel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!