Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

 
 
 

A hét elszólása 
Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni!
Kovács Zoltán: De sikerült?
A párbeszéd az ATV stúdiójában hangzott el, ahol a kormányszóvivőt arról a kormánypártok által megszavazott törvényről faggatta a műsorvezető újságíró, amivel eltitkolták volna, mire mentek el a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak utalt közpénzek. Ezt a törvényt végül az Alkotmánybíróság semmisítette meg.


A hét józanodása
Úgy tűnik, nem sokat élt az az elképesztő rendelet, amit a Debreceni Közlekedési Vállalat hozott: tilos vizet inni a villamoson. A vállalat szerint életveszélyes lehet, ha az utas iszik, félrenyelhet, és a padlót is beszennyezheti, ha a vizet kiköpi. A rendelet arra nem tért ki, hogy felespohárból lehet-e pálinkát inni a villamoson.


A hét száma: 2117 Ft 
Ennyit fizet képenként Csányi Sándor OTP-bankvezér és MLSZ-elnök a Magyar Nemzeti Galériának 2010 óta. Összesen 32 festmény van nála kölcsönbe, melyek összértéke 23,4 millió forint. A képek még 1993-ban kerültek a Bólyi Mezőgazdasági Zrt.-hez, amit aztán Csányi megvett 2007-ben. A cég vadászházában lévő képekért három évig ő sem fizetett.

A hét kitiltása
Kövér László házelnök a hétfői forgatások miatt kitiltotta hvg.hu, az Index, a Népszabadság Online és a 24.hu tudósítóit. Az indoklás szerint „tudatosan szembeszegültek a szabályokkal”, valójában csak Orbán Viktort és Kövér Lászlót kérdezték az MNB-botrányról, a közpénzosztogatások erkölcsi vonzatairól, de a miniszterelnök és a házelnök is elmenekült a válaszadás elől. Nyilván mindketten elfelejtették, pedig olyan szépen ünnepelték a saját maguk alkotta Alaptörvényt, melynél idevonatkozó passzusa kimondja, hogy „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. Ennyit az „elismeri”-ről, a „szabadság”-ról és a „biztosítjá”-ról. Ennyit a hatodik módosítása előtt álló gránitszilárdságú Alaptörvényről és azokról, akik ezt megalkották. Még azt sem tartják be, amit összetákoltak. Hogyan is tehetnék?

 

A hét fantomjai 
A gój motorosok. Először úgy volt, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata a Gój Motorosok Egyesületét is bevonja abba az egyeztetési tervbe, amely szabályozná a fővárosi kerékpáros közlekedést. A gójok mentek is, elmondták, hogy szerintük számozott láthatósági mellényt kéne adni minden bringásra, akiket kitiltanának a buszsávokról és az egyirányú utcákról, ha szembe mennek. Aztán kiderült, hogy meghívták őket, de nem tagjai a munkacsoportnak, majd később már meg sem hívták őket. Lehet, eleve nem is kellett volna. 

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!