A hét idézete, a hét Nobel-békedíjasa, a hét dala, a hét száma és a hét hóesése.

 
 

A hét idézete
„Asszonyom! Az a helyzet, hogy ön úgy beszél hozzám, folytatólagosan, mármint ilyen kormányzati többséghez, mint a nevelőnő ahhoz a fiúcskához, akiről tudja, hogy bár vízfejű, de végül gyengéd érzelmeket táplál iránta.” Így válaszolt Tarlós István, Budapest főpolgármestere Gy. Németh Erzsébetnek a fővárosi közgyűlésben, mert a Demokratikus Koalíció politikusa arra volt kíváncsi, mi a véleménye arról, hogy ha az államnak van pénze a BKK finanszírozására, akkor miért nem kapja azt meg a főváros. Tarlós kijelentésével ismét bebizonyította, hogy pályát tévesztett. Vagy várost. Vagy országot. Esetleg évszázadot.


A hét Nobel-békedíjasa
Orbán Viktor miniszterelnök. Legalábbis az osztrák Felix Baumgartner neki ítélné, mert „helyesen cselekszik és megvédi az országát”. Baumgartner aligha lehet tájékozott a magyar belpolitikai viszonyokat illetően, de tény: azóta világhírű, amióta egy hélium léggömb segítségével majdnem 40 kilométer magasról, ejtőernyővel leugrott a földre. Oxigénhiányos környezetben zuhant, egy szakaszon még az eszméletét is elvesztette.


A hét dala
„Magyarul küzdök / Magyarul tűrök
/ Magyarul dobbanok / És magyarul
álmodom / (…) Elkopni nem
hagyom / Megtanulom, megőrzöm
/ Tanítom, továbbadom / A szüleim
nyelvét a gyerekeim hangján /
Elvenni nem hagyom.”
Ez Gyulai István paksi zenész Örökségünk című dalának szövegrészlete. Az alkotók arra kérik a külföldön élő magyarokat, hogy énekeljék el, és töltsék fel az erről készült videót a produkció honlapjára, amiből klip lesz. A szerzők arra nem térnek ki, hogy ki és miért akarná elvenni a magyar nyelvet bárkitől is, de különben is, érthetetlen, hogy a kormány miért nem indított még nyelvvédő kampányt…


A hét száma:
4 000 000 000

A fővárosi önkormányzat ennél olcsóbban biztosan nem adja a budapesti Bálna épületét. Pedig, mint az kiderült, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank már 2015 novembere óta tárgyal a megvételéről.

A hét hóesése

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!