Alább egybegyűjtöttük a hét képét, a hét számát, a hét indoklását, a hét versét, a hét büntijét és a hét tévedését.

 
Kínai-magyar televíziós együttműködési megállapodás - Fotó: Honéczy Barnabás, MTI

A hét képe
Méltatlanul sikkadt el a héten a hír, miszerint együttműködési megállapodást kötött a közmédia és a kínai központi televízió.
A képen Csang Haj-ko, a kínai CCTV alelnöke és Dobos Menyhért, a Duna TV Zrt. vezérigazgatója ráz kezet az új korszak hajnalán, a tervek szerint a két fél közti megállapodás célja az együttműködési lehetőségek felkutatása, a híranyagok cseréje, a műsorok tartalmi gazdagítása és a két ország értékeinek kifejezésre juttatása lesz. Hogy milyen híreket tudunk kicserélni a Kínai Népköztársasággal, az csak egy fokkal tűnik kevésbé izgalmasnak annál, hogy kapunk-e tőlük szappanoperákat és vetélkedőket.

A hét száma: 1 millió
– magyar munkavállaló visz haza létminimum alatti összeget 8 órás, teljes állású munkájáért. A KSH számításai szerint havonta 87 510 forint szükséges ma Magyarországon „a folyamatos életvitellel kapcsolatos minimális szükségletek kielégítésére”, az ország lakosságának több mint tizede ezt a pénzt nem képes tisztes munkával sem megkeresni.

A hét indoklása
A Szolidaritás is szeretett volna tüntetni október 23-án, méghozzá az Operaháznál, igényüket hétfőn bejelentették a hatóságoknál. Végül szerdán kiderült, hogy ugyanitt este díszgála lesz, Áder János részvételével, így végül a Szolidaritás kérelmét elutasították, méghozzá a következő magyarázattal: „lehetetlen cél”.

A hét verse
Költészet ekkora vitát jó ideje bizonyosan nem kavart – Varró Dani egy ötödikes tankönyvben megjelent gyermekverse kicsapta a szülőknél a biztosítékot. A költeményben olyan sorpárok szerepelnek, mint például a „Jó játék a lapát,/ Azzal ütjük apát”, a költő Facebook-oldalát viszont ellepték az olyan kommentek, amelyek közül egy kevésbé durva szerint is minimum „le kéne lőni” a vers szerzőjét. A kortárs magyar irodalom egyik legjátékosabb kötőjének esete kapcsán talán joggal merülhet fel bárkiben a kétely a tekintetben, hogy az iskolában mindenkinek sikerül-e elsajátítania az értő szövegolvasás kincset érő képességét – és itt most nem a gyerekekre gondolunk...

A hét büntije
Salgótarján úgy döntött, hogy a kétharmaddal szembemenve, egy ellenzéki összefogás által támogatott polgármestert választ magának, Dóra Ottó személyében. Nógrád megye önkormányzata is döntött: székhelyüket átteszik Salgótarjánból Balassagyarmatra, méghozzá az új testület (tán mondani se kell, fideszes) alelnökének, Barna Jánosnak javaslatára. A döntést az MTI érzékletes beszámolója szerint „egyrészt dörgő taps és ünneplés, másrészt nagy döbbenet fogadta”.

A hét tévedése
Mindegy, a lényeg, hogy lobogjon a zászló – valahogy így lehetett a nemzeti ünneppel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókápolna frissen megválasztott polgármesternője, Faragó Ilona is, amikor ráütötte a hivatal pecsétjét a következő meghívóra: „2014. október 23-án, csütörtökön az 1848-as Szabadságharc évfordulójára megemlékezést tartunk!” A tervek szerint a jeles napon megkoszorúzták az emlékművet is – tippelni sem mernénk ezek után, hogy melyiket.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!