A hét képe, kitiltása, kinevezése, hiányossága, képzavara és a hét száma.

 
L. Simon László biciklizik - Forrás: Facebook

A hét képe
Jön vagy megy? A Fidesz kétnapos frakcióülésén az volt az egyik fő kérdés: kinek milyen pozíció jut az új felállásban. L. Simon László kulturális államtitkár talán arra gondolt, minél szélesebb körben kell bemutatnia tehetségét ahhoz, hogy ne remegjen meg alatta (is) a szék. A fotó tanúsága szerint biciklizni például nagyon szépen tud, és a biztonságra is példaértékűen ügyel.

A hét kitiltása
Vida Ildikót letaszították a kitiltottak trónjáról: most Ukrajna döntött úgy, hogy szankcionál, 105 jogi és 388 magánszemély (köztük újságírók, szakadárok, politikusok) került fel arra a listára, amelyen azok szerepelnek, akik kapcsolatba hozhatók a Krím elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval, ezért nem léphetnek az ország területére. Köztük van Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő és Szaniszló Adrienn, a párt külügyi munkatársa, továbbá Széles Gábor, aki hosszú idő után először nem egy összeesküvés-elmélet terjesztésével került be a hírekbe, hanem vélhetően azért, mert időnként az ukránok is belepillantanak az Echo Tv műsorába.

A hét kinevezése
Új szószólója van a magyar érdekeknek Amerikában: az amerikai kongresszus korábbi republikánus tagját, Connie Macket fogadta fel a kormány a nemes posztra. Azt eddig is lehetett tudni, hogy Mack cégeit korábban a Miniszterelnökség és a Századvég közel 1,4 milliárdért bérelte fel, az ő lobbizásának az eredménye volt például az a májusi kongresszusi meghallgatás, ahol a magyar kormány belefutott jó néhány kritikába. De a Századvég szerint Mack elismert szaktekintély hazájában. Már neki is fogott a munkának – elindult a Hungary Insights (Bepillantás Magyarországra) című Tumblr-oldal, érdemes rápillantani, kiviláglanak belőle nem csak a magyar értékek, de az igényesség iránti szeretetünk is.

A hét hiányossága
Nincs só az ételekben, tehát éhesek a gyerekek – eddig ezt hozta a menzareform. Már csaknem 7 ezren osztották meg a Facebookon azt a bejegyzést, amelyben egy anyuka kikelt a sómentes étkeztetés ellen. Jelezte: az oviban a gyerek nem eszik, mert nincs hozzászokva az effajta, ízetlen ételekhez. Ami viszont szerinte (és több ezer másik anyuka szerint) veszélyes, hiszen tulajdonképpen így egész nap éheztetik a fejlődésben lévő gyermeket.

A hét képzavara
„És látta Isten, hogy mindaz, amit alkotott, nagyon jó volt” – idézet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet egyik új, kísérleti tankönyvéből. A Teremtés könyvéből vett passzus azonban még véletlenül sem az erkölcstan bevezetőjében olvasható. Hanem egy biológia tankönyvben. Innen nehéz lesz levezetni az evolúciót…

A hét száma: 1991
Egy tanú szerint ekkor, vagyis csaknem negyed százada együtt füvezett Deutsch Tamással. Mindez azért érdekes, mert a Fidesz EP-képviselője szerint sosem fogyasztott semmilyen drogot, Juhász Péter, az Együtt politikusa szerint viszont igen. Az egész pedig csak azért lényeges, mert Kocsis Máté egykor kitalálta (de rég is volt!), hogy drogtesztet kellene végeztetni az újságírókkal, Deutsch pedig támogatta az ötletet, mert szerinte a drog rossz. Ebből lett a per, aminek keretében a tanú érzékletesen lefestette, mint szívott el egy füves cigit a kilencvenes évek hajnalán a Nincs Pardon vécéjében az akkor még nagyon menő politikussal. Sajnos Deutsch nem emlékszik az esetre – persze lehet, hogy csak azért, mert be volt szíva.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!