A hét képe, tahója, beszólása, kinevezése és a hét száma.

 
Forrás: 8ker.blog Facebook oldala

A hét képe
Kocsis Máté polgármester a minap büszkén újságolta, hogy a menekültek eltűnése után a II. János Pál pápa tér ismét régi, szép fényében tündököl. A 8ker nevű Facebook-csoport fotóján látható is, milyen ez a menekültek utáni rend: az eldobált óvszerek és csikkek például a játszóteret díszítik, de a beszámolók szerint visszatértek a használt injekciós tűk is. Van tehát mire büszkének lenni, polgármester úr, csak így tovább, a rend útján.

A hét tahója
A címért versenyben volt Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, aki pucér nőkkel teli csónakot posztolt a Facebookjára, amire lengyelül az volt írva: „Végre normális bevándorlók”, és Surján László, aki szintén a közösségi oldalra írt velős üzenetet: „Leállt a Facebook és akadozik a tweeter (sic!). Szegény migránsok, biztos dühöngenek.” Emberségből mindketten megbuktak. Ám a kancellár a botrány kirobbanása után lemondott. Surján nem. Így egy paraszthajszállal, de ő nyert.

A hét beszólása
Nagy kört futott a csütörtöki Kormányinfón Lázár János. Taszajtott egy szépet nagy riválisán, Rogán Antalon, amikor az újonnan felálló minisztériumot, amit direkt rá szabtak, propagandaminisztériumnak titulálta. De nem állt itt meg, eggyel feljebb is üzent, miközben a posztjáról távozó Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt védte. „Szerény és rövid politikai pályafutásom alatt azt tanultam meg, hogy két dologhoz ebben az országban mindenki ért, az egyik a futball, ennek számos kormányzati intézkedésben meglátni a nyomát” – mondta. A másik dolog egyébként szerinte a kormányzati kommunikáció és tájékoztatás – nos, Giró-Szász helyett ez immár Rogán feladata lesz. És ha jól értjük Lázár szavait, szerinte nem biztos, hogy a Belváros polgármestere alkalmas egy ilyen feladatra.

A hét kinevezése
És azt tudják, mi a közös Vida Ildikóban és Tállai Andrásban? Bárcsak egy sima vicc kezdődne így... De nem, sajnos ez komoly: a NAV egykori és jelenlegi vezetője sem rendelkezik nyelvvizsgával, ettől lesz igazán szép a folytonosság az adóhatóság élén. Izgatottan várhatjuk tehát, Tállai vajon kivel keveredik majd angol nyelvű vitába, és vajon tanul-e elődje hibájából, és visz-e magával alapból tolmácsot.

A hét száma 50/1 
Egy hónap alatt ötvenszer rángatott pástra különféle politikusokat, szakértőket és államokat Szijjártó Péter, a külügy harcos fenegyereke. Mivel nem hagyjuk, hogy hazánkat a külföldi erők támadják, csapásra pedig csapással felelünk, Szijjártó úgy osztogatta a diplomáciai sallerokat a minket menekültügyben kritizáló hatalmasságoknak, mintha legalábbis fontos tényező lenne ő a világpolitika színpadán. Hogy mennyire nem az, azt viszont tán épp az bizonyítja – hiába próbált a keménynél is keményebben fellépni az ENSZfőtitkár Ban Ki Muntól Victor Ponta román kormányfőig mindenkivel (a legrosszabbul egyébként a horvát kormányfő, Zoran Milanovic járt, őt nyolcszor vette szájára a magyar külügyminiszter), senki sem vette a fáradságot, hogy igazán felháborodjon a szavain.
 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!