A hét képe, jelöltje, száma, ítélete, beszervezése és véleménye.

 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A hét képe
Ha valakinek még nem tűnt volna fel, folyamatos harcunk Brüsszellel olyan szakaszba lépett, ahol már a
miniszterelnöknek személyesen is helyt kell állnia. Igen, a szarvasi méz, illetve a frissen hungarikummá
minősített akác ügyét maga Orbán Viktor vette kézbe (szó szerint és kesztyű nélkül!), úgyhogy lassan
Brüsszelnek is ideje lesz elgondolkodnia azon, érdemes-e a továbbiakban is kelteni a feszültséget.

A hét jelöltje
Továbbra sincs igazi főpolgármester-jelöltje az MSZP-nek. Mint kiderült, a párton belül, de úgy általában a demokratikus ellenzékben sem tartja mindenki ideális választásnak Horváth Csabát. Az EP-választás után várhatóan összeülnek a baloldal erői, hogy megtalálják Tarlós István kihívóját. Most éppen Tóth József neve merült fel, Angyalföld szocialista bástyája azonban úgy tűnik, továbbra is elzárkózik a felkérés elől.

A hét száma
fölé emelkedhet idén a költségvetési hiány, köszönhetően az államosítási láznak. A Főgáz Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. megvásárlása miatt várhatóan módosítani kell az idei költségvetést, és az eredetileg tervezett hiányt még meg kell toldani több mint 100 milliárddal. Pedig már az első négy hónapban rekordot halmoztunk fel (illetve csaknem az egész évre tervezett hiányt sikerült elérni). És nagyon messze még az év vége…

A hét ítélete
Jogerősen felmentette a hivatali visszaélés vádja alól a Kúria Molnár Gyula volt MSZP-s polgármestert és egykori SZDSZ-es helyettesét, Lakos Imrét egy XI. kerületi ingatlanügylet miatti büntetőperben. Az ügy koronatanújáról viszont útközben kiderült, hogy korábban már elmarasztalták hamis vád miatt. „Egy nyolc éve elkezdett, politikailag mindig jól időzített és megkomponált nyomozási és bírósági ügy fejeződött ma be” – kommentálta Molnár felmentését, majd bejelentette: ismét indul a polgármesteri székért a főváros XI. kerületében.

A hét beszervezése
Egykor az ország ügyeit igazgatták, ma termékbemutatókat tartanak – hatalmas megdöbbenést okozott a héten a hír, miszerint volt politikusok (köztük Herényi Károly, az MDF egykori frakcióvezetője és Lamperth Mónika egykori MSZP-s belügyminiszter) tagjai egy vérnyomáscsökkentőnek, potencianövelőnek, fájdalomcsillapítónak mondott termékeket forgalmazó cégnek. „Nekem semmi kedvem Orbán Viktor tenyeréből enni egy igazgatótanácsi helyért. Ebben a munkában független vagyok” – magyarázta Herényi, miért választotta ezt a foglalkozást. Lamperth Mónikát egyébként ő szervezte be a cégbe, de a volt belügyminiszter is hozott magával egykori politikust, bár azt nem árulta el, hogy kit.

A hét véleménye
„Ez is megérne egy misét” – mondta Orbán Viktor a halálbüntetésről. A miniszterelnök az Európai Unió és Magyarország közt feszülő vitákról elmélkedve tért ki arra, hogy bár Brüsszel kifejezetten tiltja, szerinte igenis van visszatartó ereje a halálbüntetésnek. Orbán kijelentette: szükségszerűek a konfliktusok az unióval, aki pedig nem vállalja a vitát, az balek, és nem képes arra, hogy képviselje az országát. Ettől még a halálbüntetés nem lesz hazánkban visszaállítva, bár a miniszterelnök szerint mutatkozik rá némi igény, ám egy másik ügyben (szabad pálinkafőzés) már dolgoznak olyan jogi megoldáson, ami kifoghatja a szelet az unió vitorlájából.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!