A hét képe, a hét visszavonása, a hét kinevezése, a hét gesztusa, a hét mondata, a hét száma.

 
Orbán Viktor Sepp Blatter barátnője mellett kapott helyet a FIFA-gálán - Forrás: 444.hu

A hét képe
Orbán Viktor bokros teendői közepette is szorított időt arra, hogy részt vegyen az idei FIFA-gálán, bár most nem kapott olyan kiemelt szerepet, mint tavaly, amikor ő adta át a Puskás-díjat Zlatan Ibrahomvicnak (és toporgott utána kínosan egyedül hagyva a színpad közepén). Idén viszont már csak Linda Barras, a FIFA-elnök Sepp Blatter barátnője mellett kapott helyet.

A hét visszavonása
Nem Papp Csilla lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, pályázatát azután kellett visszavonni, hogy az egyetem jelezte: minden erejükkel harcolni fognak a kinevezés ellen, mivel szakmai és morális aggályaik is vannak az oktatásban eddig sosem tevékenykedő, ám a kormányhoz több szállal kötődő, de korrupciós ügyekben is érintett Papp Csilla személye ellen. Végül az egyetem győzött: másik kancellárt kapnak, dr. Vonderviszt Lajost.

A hét kinevezése
Új vezetője van az Államadósság Kezelő Központnak, Barcza Györgyöt, a Napi Gazdaság főszerkesztőjét nevezte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pozícióba. Barcza Töröcskei Istvánt váltja az ÁKK élén, aki a Széchenyi Bank csődje miatt távozott posztjáról. Bízhatunk benne, hogy a volt főszerkesztő, aki egykor a kormány közeli Századvég vezető elemzője is volt, tudja majd, mit kell csinálni, jelenleg ugyanis a Budapesti Corvinus Egyetem PhD-hallgatója, választott témája pedig épp az adósság.

A hét gesztusa
Vásárlási utalványokkal lepte meg az alcsúti önkormányzat a falu nyugdíjasait. A kedves ajándékkal egyetlen kis gond van: csak a felcsúti polgármester (és egyben Magyarország egyik leggazdagabb embere), Mészáros Lőrinc boltjaiban lehet levásárolni őket. A helyi nyugdíjasok közül többen állítólag kilátásba helyezték: ők inkább éhen maradnak, de semmiképp sem hizlalják tovább Mészáros üzleteit.

A hét mondata
„Magyarországot olyannak kell megőrizni, amilyen. Nem szeretnénk, ha a bevándorlás miatt ez az ország megváltozna” – jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője. A párizsi terrorcselekmények után a magyar kormány új ellenséget talált, a gazdasági bevándorlókat. Még annak ellenére is, hogy Európa többi országának vezetői épp attól óvtak mindenkit, a bevándorlókat hibáztassák a terrorizmus miatt. És hát ne feledjük: 2001-ben még maga Orbán Viktor is örömmel üdvözölte a hazánkba érkező külföldieket. Most viszont már harcos hangvételre váltott – így vonva ismét Európa szégyenpadjára hazánkat.

A hét száma: 3-szor akkora jelenleg a Miniszterelnökség, mint 2012-ben volt.
Ez a duzzadás már csak azért is ellentmondásos, mert épp Lázár János akarta csökkenteni az állami bürokráciát. Igaz, azóta a szupertárca magába olvasztott jó néhány alegységet, viszont indult némi elvándorlás is, miután 10 órásra emelték a napi munkaidőt. Most 614 ember dolgozik náluk, és ez csak a kancellária, a háttérintézményekkel és a kormányhivatalokkal együtt 34 ezer ember tartozik Lázár irányítása alá. A közigazgatásban pedig úgy általában 78 ezerről 86 ezerre nőtt a létszám, ellenben az oktatásban 10 ezer fővel kevesebben dolgoznak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!