A hét képe, fenyegetése, hirdetése, jogsértése és a hét száma.

 
A hét képe a Pécsi Hírek címlapja

A hét képe
Nehéz ugyan elvonatkoztatni a borzalmas grafikai megoldástól, de érdemes egy kicsit elemezni a Pécsi Hírek címlapjának tartalmi mondanivalóját is. „A jövő elkezdődött” – hirdeti az újság, mely Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét egyfajta mentoraként (Dokijaként?) mutatja be Orbán Viktornak. Ami vagy azt jelenti, hogy az újság készítői tudnak valami olyat, amire rajtuk kívül még gondolni sem mer senki, vagy teljesen félreértelmezték a HVG címlapját, ahonnan az ötletet meríthették (bár ezt ők inkább véletlennek nevezik). Csakhogy a HVG 2010-ben Orbánt állította hátra, és Lázár János állt elöl – a cím pedig az volt „Büntetőadó időutazással – Vissza a közösbe”. De azért szép próbálkozás volt…

A hét fenyegetése
Amennyiben az EP továbbra sem veszi figyelembe az európai civil társadalom követeléseit, akkor kénytelenek lesznek nyomást gyakorolni az uniós intézményrendszerre – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF-elnöke a minap. Nem oktalanul heveskedett: levelet is küldtek Martin Schulznak, az EP elnökének, amiben (még azelőtt, hogy az EP kedden górcső alá vette Magyarországot) közölték: az uniónak „tudomásul kell venni, hogy Magyarország és a többi ország polgárainak is joga van az új gondolatokhoz, joguk van ahhoz, hogy azokat kimondják és jogukban áll érvényesíteni a nemzeti szuverenitás és a szubszidiaritás elvét”. Azt nem fejtette viszont ki, hogyan gyakorolnának nyomást. Azt pedig nem tudni, Martin Schulz mennyire ijedt meg a CÖF fenyegetésétől.

A hét hirdetése
Ahol eddig szerelmes üzenetek álltak a Margitsziget oldalán, oda a napokban egy hatalmas telefonszám került. Sajnos nem egy rejtélyes udvarló keresi így szíve hölgyét, a hatalmas, és a látképet jelentősen rontó felirathoz egy egészen más fajta üzenet kapcsolódik. „Ön az MTVA szavazóvonalát hívta. Ezen a számon csak SMS-ben lehet szavazni. Hívása ingyenes volt.” Hogy pontosan mire, az még nem derült ki. De legalább ingyenes a szám.

A hét jogsértése
Miután tavaly jelentősen visszanyesték a községi polgármesterek fizetését, a képviselő-testületek legalább 50 településen 30 százalékos béremelést szavaztak meg vezetőiknek. Csakhogy a Miniszterelnökségnek és a Belügyminisztériumnak ez nem tetszik – szerintük jogsértés történt. Azt egyelőre nem közölték, hogyan regulázzák meg a renitens községeket, a helyzet ugyanis kényes. Korábban ugyanis többen a polgármesterek fizetésének csökkenésével (is) magyarázták a Fidesz népszerűségének csökkenését, s így például a tapolcai vereséget.

A hét száma: 248 900 forint
– ennyit keres havonta az a szerencsés ember, akinek az a megtisztelő munka jutott, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Facebook-oldalát szépítgesse, igazgassa. Lássuk be, nem is olyan sok ez a pénz annak tükrében, hogy a kormány legaktívabb megtekintőemberéről van szó, aki heti rendszerességgel jelenik meg a legprominensebb eseményeken, az iskolai ünnepségektől az Országos Akácnapon át a juhászfesztiválig. Ráadásul, mint az kiderült: nem csupán ezt a feladatot látja el, így pedig már különösen nagy tisztelet jár neki, ezért a fizetésért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!