A hét képe, bizottsága, mondata, ötlete, és a hét száma.

 
Lévai Anikó - Fotó: Kiss Tamás, MTI

A hét képe
„Ilyen helyzettel, amely most van, nem nézett még szembe sem az ország, sem a civil szervezetek. Ebben a helyzetben mindenkinek a saját dolgát kell elvégeznie: az államnak az olyan állami feladatokat kell ellátnia, mint a határőrizet és az emberek védelme, nekünk, civileknek pedig azok szerint az erkölcsi és morális normák szerint kell eljárni, amit a lelkiismeretünk diktál” – mondta Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, miközben adományokat vitt menekült gyermekeknek. Lévai Anikó tehát civilként erkölcsi és morális normák szerint jár el. Férje, Orbán Viktor miniszterelnök az állam első embereként kerítést emel a határra, és minden létező módon megsérti ezeket az erkölcsi és morális normákat.

A hét bizottsága
Azt már egy jó ideje tudni lehet, hogy a Magyar Nemzeti Bank az alapítványain keresztül szereti kipumpálni a pénzt a közzsebből. Van ugyan olyan szerv, ami arra lenne hivatott, hogy ránézzen a jegybank körmére, legalább időnként. Csakhogy a felügyelőbizottság egy jó ideje, amióta Matolcsy György megszállta az intézményt, nem működött. Most mégis lesz ilyen felügyelőbizottság: két fideszes és egy KDNP-s taggal, és hogy az ellenzék is képviseltesse magát, beválasztották még Nyikos Lászlót, az egykori MSZMP-tagot, aki jelenleg a Jobbik színeiben politizál. Rogánék, mint gazdasági bizottság, nem támogatták sem az LMP-s, sem az MSZP-s jelöltet. Szóval nyilván mostantól nagy lesz a szigor az MNB-ben.

A hét mondata
A hírek szerint 3000 euró az embercsempészek tarifája fejenként, ami egymillió forint körüli összeg, ennyiből pedig „Hawaiira oda-vissza repülőjegyet lehet venni” – mondta Kósa Lajos, elképesztő érzéketlenségről és butaságról téve tanúbizonyságot. Az ő szemszögéből ez talán így is van. Csakhogy a menekültek nem Hawaiion akarnak nyaralni, hanem Európában szeretnének életben maradni.

A hét ötlete
Nem elég a kerítés meg a plakát, tovább tarol a kormány: Pintér Sándor törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében eztán a menedékkérelmükre várakozókat közmunkásként dolgoztatnák addig, amíg kérelmüket elbírálják. Magyarán mehetnének addig árkot takarítani, amíg ügyük folyamatban van – aztán, ha a gyorsított eljárás végén elutasítják a kérelmüket, akkor visszadobják őket a kerítés túloldalára. Szépen kigondolt terv.

A hét száma
140 millió forintos veszteséget
termelt tavaly a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello). A tankönyvkiadást és tankönyvterjesztést 2013-ban államosította a kormány. Akkor még a Kello is 256 millió forintos nyereséget termelt. Most, hogy egyeduralkodók a piacon, a többi tankönyvkiadót pedig lassan kivéreztetik, már nekik sem sikerül olyan szépen zárniuk az évet. Így érdemes államosítani.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!