Alaphír: Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterként háromszor volt a Cote d’Azurön, Vallauris Golfe-Juanban, kivétel nélkül strandszezonban, és mindháromszor nyolc napig tartott a testvérvárost vizitáló túra.

Fiktív jegyzőkönyv a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat üléséről

Almási István alpolgármester (Fidesz): Lázár János Polgármester Úr és kísérete ellátogat testvérvárosunkba.

Jobbik (kekeckedve): Oszt’ melyikbe? Almási (torkát köszörülve): Vallauris Golfe-Juanba.

Dékások: És miért nem megy a romániai Bereckbe vagy Litvániába: Kelmébe, esetleg a szerbiai Sokobanjába – ezek is testvérvárosok! Mi a bánat érdekelheti ilyenkor, ebben a nyári hőségben harmadszor is Vallauris Golfe-Juanban?

Szocik (oktatólag): Mi, vajon mi, te nagy okos… Ha nem tudnád, Vallauris Golfe-Juan a francia Riviéra ékszere. Hallottál már valamit harangozni a Côte d’Azurről…?

Almási (tovább köszörül): Polgármester Úr szorgalmasan látogatja a testvérvárosokat: például kétszer utazott el a holland Haarlemmermeerbe, egyszeregyszer pedig a németországi Ulmba és a burgenlandi Bruckneudorfba is. Mindenhatóként, bocsánat, mindenhová még nem juthatott el…

Szocik (csak nem nyugszanak): De háromszor a Riviérára igen, persze, mindannyiszor strandidőben…

Almási (oktatólag): Szeretném a rosszindulatú megjegyzések helyett a testület figyelmébe ajánlani a testvérvárosi kapcsolatok lényegét jelentő kulturális nevezetességeket. Ugyebár ott van a Napóleon út, amely innen indul, emlékeztetve 1815. március elsejére, amikor az Elba szigetére száműzött császár Golfe-Juanban lépett partra, hogy megkezdje híres, száznapos uralmát. Aztán itt élt ugyebár 1948 és 1955 között Picasso és ide költözött Jean Marais is 1980-ban, és itt is halt meg 1998. november 8-án. Kérem, egy perce felállva emlékezzünk rá.

Dékások (méltatlankodva): De még csak június van!

Szocik (egy perccel később): És mikor viszonozzák a testvérvárosi látogatást? Almási (feddőleg): Egyelőre nem érkezett ilyetén igény.

LMP (gúnykacajjal): Miért, ha érkezik, mit tudunk nekik mutatni? Tán a városi sportuszodát a Földközi-tenger helyett?

KDNP (keresztényi türelemmel): Nem egészen értem képviselőtársam kifogásait. A városi sportuszoda jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben, több szabadtéri termálvizes medencében kínál enyhülést a reumatológiai panaszokra. A fürdőzők kényelmét szolgálja a 600 férőhelyes szekrényes öltöző is.

Almási (fellélegezve a koalíciós segítséget hallva): És ha ez sem elég, hát ott van még Nyizsnyai Gusztáv szobra!

Jobbik (szemét felhúzva): Nyizsnyai? Mifajta magyar név ez?

Almási (gyorsan bezárja az ülést): Akkor ezt a napirendi pontot lezártnak tekinthetjük. Kívánjunk jó utat a Polgármester Úrnak, erőt, egészséget felelősségteljes munkájának elvégzéséhez…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!