Lassan egy hete tartja izgalomban az embereket Orbán Viktor öltönynadrágja, amely a gravitációt és az emberiség minden tudományos ismeretét megcáfoló módon trottyosodott a V4-ek és Sebastian Kurz osztrák kancellár múlt hétvégi találkozója után készült csoportképen.

 

Alig van politikai ügy, ami ekkora aktivitást váltott volna ki a magyar internetezők körében, mint a furcsán buggyos gatya. Persze érthető. Amióta tudni lehet, hogy a magyar divatipart a jövőben Orbán Ráhel fogja irányítani – az ő köreiből kerülnek ki az „állami divat- és dizájnépítési struktúra” vezetői – mindenki feszülten figyeli a miniszterelnök és családja ruhaválasztásait. Félő, hogy innentől a hivatalos eseményeken Magyarországon ilyen érdekesen szabott nadrágokban lesz ajánlatos megjelenni, csak legyen szabó, aki ezt az egészen egyedi formát reprodukálni tudja! Volt már rá példa, hogy a NER jeles képviselőinek öltözködési szokásai bizonyos körökben népszerűvé tettek kifejezetten randa ruhadarabokat, ilyen volt például a dupla csatos Habony-cipő, amit a Gucci után egy olcsóbb márka is piacra dobott, a miniszterelnöki tanácsadót divatikonjuknak tekintő férfiak örömére. Nem tudni, hogy a gatya hasonló sorsra jut-e, mindenesetre Herczeg Zoltán divattervező felajánlotta, hogy ingyen méretre szabja a rakoncátlan ruhadarabot, sőt továbbment: az Egyenesen című műsorban azt feszegette, nincs könnyű dolga annak, aki a miniszterelnököt öltözteti, bizonyos alaki sajátosságok miatt. Távol álljon tőlünk, hogy Orbán Viktor alkatán élcelődjünk, bár ő nem ilyen megengedő bizonyos esetekben. Még 2012-ben maradt véletlenül bekapcsolva a mikrofonja a Parlament előtt tartott katonai díszszemlén, amikor elégedettségében azt találta mondani a felsorakozott katonákra: „Nincs köztük kövér. Az a halálom, a pocakos tábornokok.”

Érdemes megnézni, valójában mit takar ki a gatya az emberek szeme elől (na, nem úgy!), hiszen az utóbbi napokban több nyilatkozat is bizonyította: a király meztelen.

Először is a divatügyi diskurzusban eléggé elsikkadtak a miniszterelnök szavai, amit a találkozó után a szlovák televíziónak nyilatkozott. „Vannak, akiket sért Közép-Európa gyors fejlődése” – mondta egyáltalán nem burkoltan az unió „többi részére” célozva. Szóval irigyek. Van is mire. A forint például történelmi mélypontokat szánt, de Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nem kizárt, hogy spekulációs folyamatok lehetnek a háttérben. Nyilván irigységből.

Az is majdnem visszhang nélkül maradt, hogy az egyre durvuló kultúrkampf kapcsán L. Simon László korábbi kulturális államtitkárból bújt ki az őszinte, amikor a Figyelőben megjelent cikkében azt írta: „Azoknak, akik a saját sikertelenségüket a liberálisok már nem létező túlzott támogatásában látják, Kassák nyomán azt tudjuk üzenni: művekkel csak művek vitatkozhatnak. Jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.” Aztán L. Simon észbe kaphatott, és a Klubrádióban gyorsan korrigált. Szerinte az, hogy Orbán Viktor negyedszerre lehet miniszterelnök, akkora teljesítmény, hogy ez a korszak megérdemli, hogy a kulturális és az identitáspolitikában is meghatározó lenyomata legyen. Hogy milyen lesz ez a lenyomat, ma még bizonytalan. Lassan könnyebb lesz felsorolni a műsorról levett darabokat, és nemkívánatos művészeket, mint a valódi jobboldali kulturális teljesítményeket listázni. Pedig most annak is nagy divatja van. Berlin egyébként többek között divatfőváros is, de L. Simonnak erről a városról is csak a bevándorlók jutnak eszébe, migránsozott is egy ordasat.

A főnökéhez képest egyébként halálosan fantáziátlanul és Európa-konform módon öltözködő Szijjártó Péter – akinek csupán egy félmillió forintos zakóval sikerült észrevetetnie magát néhány évvel ezelőtt – szintén kedvenc témáján lovagolt a héten, csak éppen sikerült belefutnia a BBC riporterébe, aki a külügyminiszter két levegővétele között azt kérdezte, vagyis inkább mondta: Ugye, tudja, hogy maguknak nincs bevándorlási problémája? A nyugati politikusokon edződött újságírónak csak pillanatokra sikerült kibillentenie Szijjártót a megszokott mederből. Tudja ő, hogy mi a dörgés. Ugyanis csütörtökön a főnök végül nagyot robbantott a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben. „Az európai demokrácia megbicsaklott, ezért azt szeretnénk, hogy helyreállítsuk a demokráciát Európában” – mondta ki a láthatóan többször is átgondolt mondatot. Ekkora arcátlanságnak aztán kellett a hely abban a nadrágban.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!