A valóságban a szegénységi küszöb alatt él a kormány elképzelt középosztálya.

 
Illusztráció: Üveges Zsolt

„Magyar politikus rég hazudott akkorát, mint Rétvári Bence” – ilyen címmel indította a 444. hu azt a cikkét, amelyben idézték az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát a tárca által szervezett konferenciáról. Nehéz lenne ezt a megállapítást megnyugtatóan cáfolni, Rétvári ugyanis arról tartott hurráoptimista beszédet, hogy a kormány társadalompolitikájának köszönhetően hatalmas léptekkel csökken a szegénység és lendületesen duzzad a középosztály. A kereszténydemokrata politikus azt állította, hogy a szegények száma hatszázezerrel csökkent az elmúlt két évben, ők már nincsenek kitéve a lecsúszás veszélyének, hiszen a középosztály tagjai lettek „véglegesen”. „A magyar emberekben megvan a tettvágy, csak a lehetőséget kellett az államnak megnyitni” – tette mindehhez hozzá Rétvári, hangsúlyozva, hogy a rezsicsökkentés, a devizahitelesek mentése és a közmunka kiterjesztése a hatalmas siker kulcsa.

A konferencián Janák Katalin, a KSH munkatársa is felszólalt, mintegy alátámasztandó az államtitkár szónoklatát. Elmondta, hogy összességében mennyi minden javul ebben az országban. Javult az egy főre jutó éves átlagos nettó jövedelem, ami most egymillió-százezer forint, 4,8 százalékkal magasabb, mint 2013-ban. Két év alatt csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, a jövedelemben pedig csökkent a kötött kiadások aránya. A szegénység kockázatának kitettek száma 2 millió 738 ezer fő, a magyar lakosság 28,2 százaléka, ami 2013-hoz viszonyítva 3,6 százalékos csökkenés. „Csökkenés mutatkozott a súlyos anyagi nélkülözők arányában is. Ez most 19,4 százalék, ami 4,6 százalékos csökkenés. A munkaszegények arányában is jelentős a javulás” – fogalmazott Janák Katalin. Elmondta, hogy bár csökkent a romák szegénységének mutatója is, de az még mindig magas, 83,8 százalékuk van kitéve a szegénységnek. Meredeken esik az a vonal is, amely a gyerekek szegénységének csökkenését ábrázolja. A hat év alattiak és a teljes gyerekkorú népességen belül is csökkent a szegénység.

A csodálatos adatok ismertetése után megkérdeztük Ferge Zsuzsa szociológust, mi a véleménye arról az alapállításról, hogy az elmúlt években hatszázezer ember felzárkózott a középosztályhoz. „A hír igaz. A szegénységben és kirekesztettségben élők száma valóban 600, sőt 660 ezerrel csökkent. Ha azonban nem a válság utáni legrosszabb évhez, hanem csak az azt éppen követő, 2010-hez hasonlítunk, akkor a szegények és kirekesztettek száma mintegy 200 ezerrel nőtt. A válság előtti legjobb, 2008-as évhez képest még nagyobb a romlás. Vagyis a Fidesz az utolsó 2 évben a maga által elkövetett hibák egy részét kijavította. De a számokból az is látszik, hogy ebben a körben végképp nem beszélhetünk se stabilitásról, se véglegességről. Ráadásul az idézett összetett mutatón belül a szegénységben élők száma alig változott. A kirekesztés egyes összetevői javultak, a foglalkoztatás és néhány fogyasztási tétel növekedése révén. A javítás eszköze a szegényeknél – ők a 600 ezer többsége – főleg a közmunka volt, a devizahitelek és rezsicsökkentés őket kevéssé érintette. A közmunka sokat számít: korábban 100, most már 200-250 ezer család évi 6-10 hónapig nem a 22 ezer forintos segélyt kapja, hanem ennél 40-50 ezer forinttal többet. Csak ettől továbbra is szegénységben élnek: a család összjövedelme így se éri el a szegénységi küszöb felét-kétharmadát sem” – fejtette ki a szociológus.

Ferge szerint a szegények helyzetének javulása mögött az áll, hogy 1-2 százezerrel több közmunkás dolgozik jelenleg. Úgy véli, ez – a jövedelmi előny ellenére – rosszabb, mint a szocializmusban a kapun belüli munkanélküliség. „Akkor az emberek benne voltak a munkahelyi közösségekben és megkapták a minimálbért, míg a közmunkások a közmunkabért kapják, ami annál jó 30 százalékkal alacsonyabb. Aki azt mondja, hogy a közmunka stabil, az nem mond igazat. A számuk a költségvetéstől függ, lehet holnap százezerrel több vagy kevesebb is. Vagyis a »stabil középosztály« jó része továbbra is szegény és kirekesztett” – összegez Ferge Zsuzsa.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!