Hat játékosa, valamint szövetségi kapitánya nélkül kellett kiállnia a kubai labdarúgó-válogatottnak Mexikó ellen az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF) legjobbjait felvonultató Arany-kupa első fordulójában.

A hivatalos verzió szerint Raul Gonzalez Triana vezetőedző és hat játékosa „logisztikai problémák” miatt nem jelent meg Chicagóban a mérkőzés kezdetére, a csapat tájékoztatása szerint ugyanis vízumgondok miatt egy korábbi meccsük színhelyén, Antiguán rekedtek.

Az eset kapcsán sokan rögtön a kubai sporttörténelemben nem példa nélküli disszidálásra gyanakodtak, főként, hogy a néhány nappal korábban „eltűnt” Keiler Garciáról már elismerték, elszökött a szállodából, mert szeretne az Egyesült Államokban maradni. Érdekes, hogy 2007-ben az akkor még az elnöki székben ülő Fidel Castro a disszidálásoktól való félelme miatt éppen egy chicagói világbajnokságtól tiltotta el a komplett bokszválogatottat.

Ami a találkozót illeti, az alaposan meggyengült keretű kubai válogatottnak így még kevesebb esélye volt, Mexikó végül 6-0-ra nyert.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!