Majdnem egy évtized hiányzott a lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) történelméből ahhoz, hogy egy választáson komoly sikerélménye legyen. Most közmeglepetésre – ha nem épp döbbenetre – megkapta az államfőválasztástól, éspedig úgy, hogy a köztársaság megválasztott elnöke egy 43 éves, jobbára ismeretlen jogász, bizonyos Andrzej Duda lett. Megverte a hivatalban levő, népszerű(nek gondolt) Bronisław Komorowskit, a nyolc éve kormányzó Polgári Platform (PO) emberét, aki az időközben európai „csúcsvezérré” választott Donald Tuskkal együtt komoly érdemeket szerzett Lengyelország kiugró gazdasági teljesítményének és európai tekintélyének megalapozásában. A magyar sajtóba valamiképp nem találtak utat Duda kampánybeszédei, holott érdemes lett volna egy-két apróságra felfigyelni. Tudniillik a PiS jelöltje nem egy esetben Orbán Viktor hangján szólalt meg. Ugyanazokat az euroszkeptikus és nacionalista szólamokat hallottam tőle, mint a magyar miniszterelnöktől. Mintha e kettőnek ugyanarra a srófra járna az agya.

Lévén a PiS a Fidesz „testvérpártja”, az ún. békemenetek lengyel önkénteseinek toborzója, ebben semmi különöset nem találtam. A talány másutt keresendő. Mindenekelőtt abban, hogy a Tusk–Komorowski tandem, túl azon, hogy „száraz lábbal” vészelte át a nagy gazdasági világválságot, és Lengyelországot az európai politika centrumába helyezte, hála helyett most verést kapott népétől. A jelenségre nincs más magyarázatom, mint hogy a mindig is megosztott lengyel társadalom kicsit nagyobb fele változatlanul „vevő” a nacionalista és populista szólamokra, holott a Kaczyński-ikrek 2005/2007-es duumvirátusa (miniszterelnök+köztársasági elnök) a szakadatlan politikai botrányok és az orosz- meg németellenességbe beborult nemzeti öntudat áradásán túl semmilyen „teljesítményt” nem volt képes felmutatni.

Andrzej Duda az európai parlament euroszkeptikus, integrációellenes frakciójában, a Konzervatívok és Reformerek csoportjában politizált, együtt a brit konzervatívokkal. Ennek a társaságnak a filozófiája a „nemzeti érdek minden fölött”, „kevesebb Brüsszel, több hazai jogosítvány” jelszavakban merül ki, és szöges ellentétben áll az unió két meghatározó erejének, Németországnak és Franciaországnak a stratégiájával. Lévén a lengyel köztársasági elnöki poszt „középerős”, a külpolitikában pedig majdnem meghatározóan erős, fölmerül a kérdés: vajon Duda hová akarja fordítani az ország kerekét? Programbeszédeiben egy olyan Lengyelország képét rajzolta fel, amelyik kilép „az európai politika fő áramából”, „új méretre szabja a lengyel-német viszonyt” és visszaveszi Brüsszeltől az ország jogosítványait. A brit konzervatívok választási győzelme után az integrációellenes hullám taraján most már David Cameron nem ül egyedül.

Sokan mondták, hogy az orbáni gondolkodásmód „leszivárog” az unió más tagországaiba is. S lám, Andrzej Duda egy csomó olyan dolgon gondolkodik, amit Magyarországon már megvalósítottak. Kampánybeszédeiben meglengette a külföldi kézen levő – egyébként remekül működő – lengyel banktulajdon „nemzeti” visszanyesését, az orbáni méretű bankadó bevezetését, a svájci frankadósságok nemzeti valutára váltását, mely tudvalevőleg rettenetes teher a bankok nyakán ugyancsak.

Mint látható, Dudának „erőpozícióból” sincsenek jobb ötletei, mint Orbánnak. Lévén azonban szenvedélyes patrióta, el nem kerülheti – amiképp Orbán sem –, hogy védelmébe vegye a Nagy-Britanniában dolgozó uniós vendégmunkások szerzett jogait. Mivel 800 ezer lengyel(!) él brit földön, alighanem nincs menekülés egy potenciális konfliktustól, lett-légyen akármennyire rokonszenves is Cameron Brüsszel-ellenessége. A nacionalizmus és a nemzeti/anyagi érdek összeegyeztethetetlenségére hamarosan fény derül.

Hacsak Cameronék népszavazása nem dönt az uniós maradás mellett, a 800 ezer lengyel mellett legalább 300 ezer magyar is részben jogfosztottá válik, noha eddig ezerféle szociális juttatást élvezhetett. Lengyelországnak ugyanez valóságos nemzeti tragédia lenne. De két kormánynak kéne feltennie magának a kérdést: miért mennek el ennyien Nyugatra, ha már egyszer odahaza annyira jó?

Címkék: DÉJÀ VU

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!