A hét képe, a hét mondata, a hét ötlete, a hét kinevezése, a hét pályázója, a hét száma és a hét nyilatkozata.

 
A hét képe - Fotó: Bruzák Noémi, MTI

A hét képe
Áder Jánost kéményseprők köszöntik az új év alkalmából. Szüksége is lesz a köztársasági elnöknek a szerencsére, már ha igaz a hír, hogy az ENSZ főtitkári posztjára hajt. A héten már tett egy nagy lépést: az idei év eddigi legjobban beharangozott sajtótájékoztatóján nem a vasárnapi zárva tartásról vagy az útdíjról, esetleg más, a hazai közvéleményt aktívan foglalkoztató dologról szólt, hanem a környezetvédelem, a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés szavakat mantrázta, amik már az új évi köszöntőjét is uralták – a lakosság józanabbik felének nem kis megrökönyödésére.

A hét mondata
„Kipróbáltuk, megnéztük, hogy a kis víz elég meleg-e” – mindössze ennyit fűzött hozzá Tóth Sándor, a BVSC-alelnök és az egyesület vízilabda- szakágának vezetője ahhoz a bájos kis esethez, amikor fiával kettesben pancsoltak az uszoda felújított, de még át nem adott medencéjében, amibe a fizetővendégeket nem engedtek be.

A hét ötlete
Amióta bevezették a Miniszterelnökségen a 10 órás munkanapot, hatvanan mondtak fel. Legalább tudhatjuk, hogy Lázár János nem viccelt, amikor a bürokrácia csökkentéséről beszélt – bár maga a minisztérium úgy véli, semmilyen összefüggés nincs a távozások és a 10 órás munkanap bevezetése közt. Pedig máshol is sikerült lefaragniuk: a kancelláriához tartozó vidékfejlesztési államtitkárságot Kecskemétre költöztették, a 110 dolgozó közül azonban csak 64-en vállalták a költözést.

A hét kinevezése
Kisebb huzavona után csak sikerült: kinevezték végre a Testnevelési Egyetem rektorává Mocsai Lajos kézilabdaedzőt, aki olyannyira fontos volt a kormánynak, hogy még törvényt is írtak neki, hogy ne kelljen doktori címet szereznie ahhoz, hogy felsőoktatási intézményt igazgathasson.

A hét pályázója
Németh Szilárd nem elégszik meg a rezsicsökkentés terén elért korszakos eredményeivel, most a Magyar Birkózó Szövetség elnöke szeretne lenni. Ellenfele a székben immár 25 éve ülő Hegedűs Csaba, aki bírja a szakma támogatását. Németh viszont rendelkezik egy nagy előnnyel: ő tud például 300 milliót ígérni a sportágnak – és neki el is hisszük, hogy megszerzi azt. Spórolni nagyon tud, főleg a mások pénzéből, ezt egy ideje tudjuk, most majd az is kiderülhet akár, hogyan költ.

A hét száma: 340 ezer
– ennyi bankszámla szűnt meg azóta, hogy a kormány kivetette ránk a tranzakciós díjat. Négyéves mélypont ez, amiből kiderül, hogy nem ez volt a Fidesz legnagyobb ötlete: míg 2013-ban 260 milliárd forintot szedtek így be, 2014-re 269,4 milliárd volt betervezve, és november végéig ebből 254 milliárd folyt be a kasszába. Idén 262,2 milliárd forintot várnak, ami bankszámlánként átlagosan kb. 25 ezer forint körüli kiadást jelent – hacsak le nem mondanak még többen a bankszámláikról.

A hét nyilatkozata
Olyannyira szeretne már megszabadulni a kormány Simicska Lajostól, hogy kikezdik a Hír Tv-t is. Átalakul a közszolgálati média, a Magyar Televízió hírcsatornát csinál az M1-ből, mire a Hír Tv vezérigazgató-helyettese a Népszavában(!) üzent a kormánynak, hogy nem félnek és felveszik a kesztyűt. Izgalmas időszaknak nézünk elébe, remélhetőleg a harcról az igencsak kormánykritikus híradóval hódító RTL Klub is tudósít majd.

 

----------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!