A hét képe, a hét szégyene, a hét vesztesége, a hét mondata, és a hét száma.

 
Áder János és felesége Mongóliában - Fotó: Bruzák Noémi, MTI

A hét képe
Áder János alaposan dokumentált körúton vett részt Dél-Koreában és Mongóliában – képünkön Dzsingisz kán monumentális szobra előtt küzd a széllel. Kis kiegészítés az utazáshoz: némi diplomáciai feszültséget okozott Dél-Korea és Észak-Korea között, hogy előbbi elnöke, Pak Gun Hje a magyar utat ajánlotta a diktatúra figyelmébe. Mint mondta: reméli, hogy Észak-Korea követi majd a demokratikus átalakulás sikeres magyar modelljét. Phenjanban ennek nem örültek túlzottan, egész pontosan képtelenségnek nevezték a dél-koreai elnök szavait, amely szerintük csupán féltékenységből eredő álokoskodás, „amivel megrágalmazta tiszteletre méltó rendszerünket”. Mindez leginkább ránk nézve nem túl hízelgő.

A hét szégyene
„Van gyereke a suliba’, kérdezd már meg!” Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere tette fel a lényegi kérdést azzal az újságíróval kapcsolatban, ki az index.hu-n megírta, hogy azért nem adják át az Áldás utcai általános iskola kézilabdapályáját, mert ő nem ér rá elmenni a megnyitóra. Láng szavait nem nehéz fenyegetésként olvasni, igaz, nem a széles közönségnek szánta. Cserébe ijesztő képet fest a hazai politikai élet szereplőiről.

A hét vesztesége
Kiszállt a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia támogatásából Simicska Lajos és Demján Sándor is, legalábbis úgy tűnik, már nem pénzelik Orbán Viktor kedvenc klubját. És nem csak ők döntöttek így, nincs már a szponzorok listáján többek közt a Coca-Cola sem. A legfőbb mecénás viszont (nem nagy meglepetésre) Mészáros Lőrinc.

A hét mondata
Konkrétan sokkot kaptam – összegezte az Orbán Viktorról bestseller életrajzot író Igor Janke a pillanatot, amikor megtudta, hogy a miniszterelnök idehaza találkozott Vlagyimir Putyinnal. „Orbán Viktor, a szabadságharcos, aki az elsők között ítélte el a Grúzia elleni orosz agressziót néhány évvel ezelőtt, most fogadja az agresszort?” Többek közt emiatt érzi úgy, hogy át kell írnia az életrajzot. Valószínűleg kevésbé lesz méltató jellegű.

A hét száma:
15 milliárd
forintot költ a kormány arra, hogy részesedést vásároljon az Erste magyarországi leánybankjában. Legutóbb a Budapest Bankot vették meg, ami ezek után a tavalyi évet 38,7 milliárd forintos veszteséggel zárta.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!