A hét képe a lángokban álló Kodály köröndi palotaépület fotója, a hét művésze egyértelműen Tereskova, a hét meglepetése a szúnyogokkal kapcsolatos, a hét ígéretét Orbán Viktor tette, a hét száma pedig 50 százalék.

 
A Kodály Köröndön lángoló palotaépület - MTI-fotó: Mihádák Zoltán

A hét képe
Leégett és életveszélyessé vált kedden a Kodály köröndi palotaépület, vélhetően a tetőszerkezeten dolgozó munkások gondatlansága miatt. 14 lakásból kellett kiköltöztetni a lakókat, az épületben pedig még pénteken is újra meg újra felizzott a parázs. A történet amúgy sem egyszerű, régóta tudni ugyanis, hogy a műemlék házat fel kellene újítani, ám ezt a társasházban kistulajdonos Terézvárosi Önkormányzat rossz megállapodások sorozatával több mint egy évtizede hátráltatja. Időközben kiderült az is, hogy egy offshore hátterű cég szerezte meg korábban az ingatlan harmadik és tető szintjét, a szerződést még 2000-ben írták alá a fideszes Farkas György vezette VI. kerületi önkormányzattal. A szakszerűtlen munkálatok tovább rontottak az amúgy is rossz állapotban lévő ingatlan szerkezetén, ami közvetlen kiváltó oka is lehetett annak, hogy a tetőszerkezet alig negyed óra alatt lángba borult. Az önkormányzat viszont azt sem tudta, hogy a házban hányan élnek.

A hét művésze
Nagy Krisztina megtalálta a piaci rést, amelyen áramolhatnak a milliók. Tereskova Orbán Viktorról készít portrékat, s darabját 57 ezer forintért adja. És viszik, mint a cukrot, az még hagyján, hogy Lévai Anikó kettőt vásárolt (pedig neki van otthon egy eredeti is), de eddig összesen 115 darabot adott el, ami 6,5 millió forintnyi bevételt hozott neki.

A hét meglepetése
Azért volt szükség az 1,5 milliárd forintos szúnyogirtásra, mert a kormánynak csak júniusban tűnt fel, hogy enyhe volt tél. A rafinált vérszívók jól kibabráltak a katasztrófavédelemmel, ezért kellett hirtelen cselekedni, így meghívásos közbeszerzési pályázatot írtak ki. És meg is hívtak rá valakit: a megbízást egy olyan konzorcium nyerte el, amelynek egyik tagját korábban perekben képviselte a katasztrófavédelem jelenlegi vezetője, Bakondi György. Csak reméljük, hogy tényleg eltünteti a szúnyogokat.

A hét ígérete
„Nem állnak le a stadionépítések” – nyugtatott meg mindenkit Orbán Viktor. Abból a szempontból jogos volt az aggodalom, hogy nem sokkal előbb jelentették be, hogy 110 milliárdot akar spórolni az állam. Szerencsére nem a focin, inkább az egészségügy meg az oktatás és egyéb csacskaságok nadrágszíján szorítanak majd.

A hét száma: 50%
– Magyarországon a közbeszerzések nagyjából felét úgy osztják ki barátok közt, hogy semmilyen verseny nincs. Az EU 2014-es korrupciós jelentése szerint 2010-ben a hazai közbeszerzések 54,3 százalékánál, 2011-ben 49,1 százalékánál csak egy ajánlat volt. Így sem könnyű a helyzet, a pályázati pénzeket barátainak szívesen osztogató L. Simon László is kifakadt a minap: „Azt az egyet kéne meghívni, akire szükségünk van (…) így is a közbeszerzési törvény gúzsba köti ezt az országot!” Aztán mi történt még a héten? Hát kiderült, hogy az a Kortárs Média Kft. nyert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson 17,32 millió forintot a Múzeumok Éjszakája rendezvény kommunikációjára, amely egyébként L. Simon kabinetfőnökével, Hornyák Tiborral közösen adta ki a Kultura.hu című internetes lapot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!