Biztosan hallottak már Ljudmila Ulickajáról, a manapság egyik legnépszerűbb kortárs orosz írónőről.

Ő, pontosabban az ő egyik mondása jutott eszembe, amikor a kormány és egyes híveinek érveit hallgattam arról, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Ulickaja szerint ugyanis „a népet a legegyszerűbb érveléssel lehet leginkább hülyíteni”. Mert hölgyeim és uraim, pártunk és kormányunk bizony totál hülyére vesz bennünket, amikor a nemzeti szuverenitásra hivatkozva tagadja meg az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásunkat

Ma már 22 ország tagja a 2017 októberében létrehozott Európai Ügyészségnek (EÜ). Az erről szóló határozat alapja a 2009-ben hatályba lépett – a tagországok együttműködésének megerősítéséről szóló – Lisszaboni Szerződés. Feladata, hogy nyomozzon és vádat emeljen olyan csalások és hasonló bűncselekmények ügyében, amelyeket az EU költségvetésével szemben vagy az EU pénzügyi érdekeit sértve követnek el, illetve fellépjen a határokon átnyúló áfacsalások ellen.

Vajon mennyiben sérti a „nemzeti szuverenitást” ez az ügyészség? Éppen annyira, mint minden olyan szerződés, amelyet az államok egymással kötnek. Hiszen minden szerződésnek az a lényege, hogy közösen megállapodunk valamiben, ami mindkettőnk érdeke. Azaz közös előnyökért kompromisszumot kötünk. Ilyen kompromisszumot kötöttünk már akkor, amikor 2004-ben beléptünk az EU-ba, meg akkor is, amikor 2007-ben, az EU-s tagállamok közül elsőként aláírtuk a Lisszaboni Szerződést.

Az egyes tagállamok nyomozati hatásköre nem terjed túl az ország határain. Így nincs lehetőség arra, hogy a határokon átívelő bűncselekmények miatt egy adott állam hatósága nyomozhasson. Ezért kellett létrehozni egy olyan európai központi szervezetet, amely ezt megteheti.

Hazug a Fidesz-kormánynak az az érve is, hogy a már meglévő OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal), az Eurojust és az Europol bőven elegendő az ilyen bűncselekmények felderítésére. Azt ugyanis elhallgatják, hogy ezek a közös európai szervezetek nem nyomozhatnak és nem emelhetnek vádat. Amikor ezekbe beléptünk, nem féltettük a szuverenitásunkat?

Arról is hallgat a Fidesz, hogy minden tagország, így mi is ügyészeket delegálhatunk az EU Ügyészségbe, no meg arról is, hogy bár az európai ügyészek nyomoznak és vádat is emelhetnek, a döntést a nemzeti – vagyis a mi esetünkben magyar – bíróság hozza meg.

Talán nem járok messze az igazságtól, ha arra gondolok, hogy az Európai Ügyészség létrejötte és a Fidesz „különbíróságának”, a közigazgatási bíróságnak a létrehozása között lehet némi összefüggés. A Fidesz ebben olyan, mint az az ember, aki a biztonság kedvéért nadrágtartót és derékszíjat is magára ölt. Ha egyszer netán mégis nyomoznának itt európai ügyészek, legalább a bíróság legyen az „övék”.

Nem véletlen az sem, hogy a Nemzeti Választási Bizottság minden, az EÜ-vel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést elutasított. Az elutasítás indokai a saját farkába harapó kígyóhoz hasonlatosak. Nem lehet népszavazni azért, mert a kérdés nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik. De ha mégis lenne egy eredményes népszavazás, akkor a parlamentnek az ügyészség alaptörvényben rögzített közvádlói monopóliumát kellene megváltoztatnia. Ráadásul az Európai Ügyészségnél dolgozó ügyészeket nem a legfőbb ügyész nevezné ki. Meggyőző.

Azt már tapasztalatból tudjuk, hogy az alaptörvény érinthetetlen (ha jól számolom, még csak hétszer módosították). Az meg eleve hazugság, hogy ne a legfőbb ügyész által kinevezett ügyészek lennének az európai ügyészek, mert az EU határozata kifejezetten kiköti, hogy a tagországok csak a saját ügyészi állományukban lévő ügyészek közül delegálhatják az európai ügyészeket. Persze, ha ezt úgy értették, hogy a német vagy francia európai ügyészeket nem Polt Péter nevezné ki, akkor persze igazuk van.

Hadházy Ákos mindezek miatt kezdett aláírásgyűjtésbe. (A kormányhű média pedig emiatt vegzálja Hadházyt és családját.) Mert én is csúsztattam, amikor azt írtam, hogy egy szerződés mindkét fél közös érdeke. Hogy lenne a Fidesz érdeke egy olyan ügyészi nyomozás, amit Polt Péter egyszemélyben nem állíthat le? Mi lenne velük, ha az összes EU-s pénz ellopását egy európai ügyész lenyomozná?

De nekünk, állampolgároknak bizony nyomós érdekünk fűződik ahhoz, hogy az EU-tól kapott milliárdokat ne a haverok kapják soha meg nem valósuló projektekre, hanem azokat valóban a (még) itt élő emberek javára fordítsák.

Egyszóval ne hagyjuk magunkat álságos érvekkel hülyíteni!

 

Címkék: Jogászszemmel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!