Címlapsztori lettünk már megint a világsajtóban, amely ritka egyöntetűséggel bolydult fel az internetadó hírére. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Orbánnak sikerült utcára vinnie az – eddig politikailag közönyösnek tartott – fiatalságot is, akkor mérhető fel csak igazán, mekkora hibát követett el a kormánypárti táborban „csalhatatlannak” tekintett vezér.

A nemzetközi sajtó tüstént felfogta, hogy szó sincs csupán a távközlési adó technikai kiterjesztéséről: ez bizony – hamar közkeletűvé vált kifejezéssel – valójában digitális vasfüggönyt eresztene le hazánk köré. Hiszen az anyagilag korlátozott hozzáférés a világhálóhoz széles rétegeket tarthat távol az információktól, s éppen a ránk immár egyre jobban figyelő világsajtó van tisztában a magyarországi médiaállapotokkal. A túlnyomóan kormánypárti sajtóviszonyokkal, amelyek az ellenzéki média gazdasági megszorongatásából is következtek. S éppen ez utóbbi tény teszi gyanakvóvá a külvilágot, amely

Orbán pénteki meghátrálását sem hiszi véglegesnek: ismerik nemcsak hírhedtté vált makacsságát, hanem törekvését is az ellenzéki sajtó tönkretételére. Nem hiszik el neki, hogy ne akarná kihasználni az internetadót a tájékoztatás korlátozására.

S ha valamire pártállástól függetlenül érzékeny a – nyugati politikusok által is gyakran támadott – mérvadó média, az a sajtószabadság ravasz csorbítása. Elég arra gondolni, mekkora vihar volt akkor, amikor Peking (ahogyan persze más diktatúrák is) cenzúrázta az internetet. S Orbán csodált szómágiája sem elegendő arra, hogy a hozzáférési lehetőség megkurtítása és a sima betiltás közt igazi különbséget tudna kimutatni. Az anyagi akadály is csak digitális vasfüggöny, pláne abban az országban, amelyben a lakosság túlnyomó részéhez nem jutnak el a kormányétól eltérő vélemények (tavasszal mindenki láthatta, hogy ennek mekkora szerepe van a választásokon).

Ezt bizony képtelenség „kimagyarázni”, Orbánnak valóban sikerült bizonyítania mindazt, ami ellene a fő vád a külvilágban. S mivel Fidesz-körökből meghökkentően hamar kiszivárgott (vajon hátsó szándék nélkül?), hogy ő a netadó kiagyalója, szinte senki nem volt jóhiszemű és tételezett fel holmi melléfogást: a világsajtó szerint ez beleillik az évek óta ismert hatalmi politikájába. Miáltal még látványosabban igazolta a hazánkat miatta immár szankciókkal is fenyegető nyugati politikát.

Ráadásul tetézte elképesztő hibáját, hogy maga ellen hangolta a fiatal nemzedéket, nem fogva fel annak internetfüggőségét.

Évek óta bénította a nyugati politikusokat az, hogy nem látszott az orbáni rezsimnek alternatívája (a szélsőjobb remélhetően nem lehet az), az ellenzék gyenge volt, a lakosság passzív. Az e heti nagy tömegeket megmozgató tüntetések ezt immár cáfolni látszanak, s a számos világlap címoldalán, a tévés hírműsorokban kiemelten tálalt kép az Erzsébet hidat megtöltő mobilfényeket villogtató tízezrekről aligha marad hatás nélkül a nyugati döntéshozókra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!