Valószínűleg már az Oszama kézre kerítését a borzalmas toronyrombolások után meghirdető Bush elnök sem gondolta komolyan, hogy „élve vagy halva”. Elődje, Clinton is a bin Laden kiképzőtáborára kilőtt szárnyas rakétákkal próbálta eltalálni. Obama dilemmája csupán az volt, hogy a technikai, avagy az emberi kivégzés közül melyik a hasznosabb.

 
Avar János

A távirányított elpusztítás kockázata a megmaradó bizonytalanság: hátha mégis megúszta és még legendásabbá válik az arra fogékonyak körében. A kommandós akció viszont ezer veszéllyel járt, kivált a pakisztáni katonai akadémia közelségében, ámde szolgáltatta a teljes bizonyosságot.

Öngyilkosságra is kész tömeggyilkos fanatikusok vezérét bíróság elé állítani eleve értelmetlen lett volna. Amit meg lehetett tudni Oszamától, azt a búvóhelyén talált komputerkellékek tartalmazzák (máris kiderült, hogy a feltételezettnél aktívabban irányította stratégiailag az al-Kaida fiókszervezeteit). Ez nem lehetett volna az emberiséget oktató Eichmann-per, legfeljebb egy megszállott iszlamista világpódiuma. S amint a 9/11-es repülőgépes merénylet konkrét kitervelőjének perhalogatása is mutatja, aligha lehetne New Yorkban, de egyáltalán Amerikában találni elfogulatlan esküdteket, akik hajlandók lennének latolgatni az Oszama szörnyű bűneinek – amúgy nem létező – enyhítő körülményeit, hiszen nyíltan hirdette ártatlan emberek feláldozását a világméretű iszlám kalifátus érdekében. S akkor még nem is szóltunk egy per igazi kockázatáról: további civilek százai, vagy ezrei eshettek volna az Oszama elengedését követelő terroristák túszául. Obama az ő életükre is gondolva döntött, miként a tetem tengerbe süllyesztéséről is, nehogy a sír lehessen iszlamista zarándokhely (aminő például a neonáciknak Hess nyughelye, s ezért szórták a náci vezérek hamvait folyóba a nürnbergi ítélet nyomán).

Pakisztán bekapcsolása az akcióba, de legalább értesítése szintén értelmetlen lett volna annak ismeretében, hogy Oszama az orruk előtt bujkált: nehéz is elhinni, hogy mit sem tudtak (mármint némelyek Iszlámábád titokszolgái közül) a közelségéről. Akik eddig szemet hunytak, sőt talán cinkosok voltak, azok nyilván leadják a drótot, s akkor megint csak Oszama hűlt helyére csaphatnak le, ami még a mostani amerikai–pakisztáni veszekedésnél is nagyobb perpatvarhoz vezetett volna. Különben is, Iszlámábád azért csap patáliát, hogy elterelje a figyelmet a terroristák felhasználásáról a gyűlölt India ellenében, ami persze megköveteli az effajta félrenézéseket. Obamának tehát egyetlen téren sem lehetett más választása.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!