Ha a demokrata párt kampánystábja adta volna szájába a szavakat, akkor sem méltathatta volna szebben a brit jobboldali kormányfő a baloldali amerikai elnök teljesítményét. Oly időben, amikor az amerikai jobboldal – amúgy egymást csepülő – elnökjelöltjeinek egyetlen közös nevezője Obama ócsárlása.

 
Avar János

Ámde ő Cameronnak csak Barack volt, miként vendége neki is David, aki boldogan kísérte (fehér)házigazdáját egy kosármeccsre, történetesen Ohióba, ami persze az elnökválasztásokon gyakran elektori mérleget elbillentő államban kampánypénzen meg sem vehető pompás sajtót biztosított a demokraták jelöltjének.

Meglepődésre semmi ok. Még akkor sem, ha Cameron konzervatív kormányfő elődje, John Major éppenséggel oly buzgón segítette „párttársa”, az idősebbik Bush 1992-es kampányát, hogy aztán sokan féltették is az angol–amerikai „különleges viszonyt” a mégis győztes Clinton haragjától (oktalanul, a közös érdek felülírta a személyes ellenszenvet). Viszont a brit baloldali miniszterelnök, Tony Blair meg annyira hű követője (a londoni média szerint „ölebe”) lett az amerikai jobboldali elnöknek, az ifjabbik Bushnak, hogy annak iraki háborúja neki a vesztét okozta. Bizony, a nyugati demokráciák világában az effajta párthatárátlépés sem számít bűnnek, indokolja akár politikai érdek, akár személyes rokonszenv. A francia szocialista elnök Mitterrand kiváló kapcsolatokat ápolt a német kereszténydemokrata Kohl kancellárral, ahogyan korábban a francia konzervatív Giscard a (nyugat)német szocdem Schmidttel.

Egyebek mellett ezért is értelmetlen a hazai jobboldali vádaskodás az európai baloldali „hadjáratról”. Az ottani szocia­listák, liberálisok, zöldek Orbánékra zúduló bírálata legfeljebb annyiban különbözik a mérvadó jobboldal fenntartásaitól, hogy előbbiek természetesen itteni párttársaikkal rokonszenveznek, míg utóbbiak érezhetően a sajátjuk határátlépését fájlalják: mármint a jogállami határok sorozatos, már szisztémának tekinthető megsértését. Ha valaki ebben kételkedne, elegendő elolvasnia a néppárti társ Merkel-kormányzat ezt taglaló válaszát egy bundestagbeli interpellációra. Ha Orbánnak néppárti elvtársai is volnának, nemcsak párttársai, aligha jut el a brüsszeli bizottság a példát éppen hazánkkal statuáló büntetésig, lévén vitatott ügyeink illetékesei történetesen e pártcsaládba tartozó biztosok (Barroso ifjúkori nézeteinek felhánytorgatása pedig kacagtató jó néhány mai budapesti illetékes múltjának ismeretében). Az említett párthatárátlépések azért lehetségesek, mert a jogállam, a demokrácia írott és – korántsem mellékesen – íratlan szabályait e határ mindkét oldalán betartják, mindenesetre csak elvétve, s főként nem módszeresen sértik meg. Például egyik oldalon sem tekintik magukat a haza kizárólagos képviselőinek, mint azok, akik ellenzéküket hazaárulózzák (viszont lengyel vendégtüntetőiket az ő hazájuk képviselőiként ünneplik, noha egy ottani ellenzéki párt hívei).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!