Óriási pályafölény... - Meccslázban ég a világ, a foci-világbajnokság bűvöletében hajlamosak vagyunk egy kis időre elfelejtkezni mindarról, ami körülöttünk történik. Pedig egy holmi vb-döntőnél nagyobb szabású meccs folyik idehaza, pályán a magyar kormány, ellenfele a tisztesség és a józan ész.

 
Heti abszurd: Óriási pályafölény - illusztráció

Ne legyenek kétségeink az esélyeket illetően: a miniszterelnök erős csapatot küldött a pályára, olyat, amelyre minden helyzetben igaz, hogy a saját játékát játssza. Tegyük is hozzá gyorsan, hogy a feltételek ehhez adottak, hiszen mindent megtettek annak érdekében, hogy akaratukat rákényszeríthessék ellenfeleikre.

De a legjobb olyankor játszani, amikor az ellenfél nincs is kint a pályán, hanem az öltözőben vitatkozik magával. Szó sincs kiegyenlített mérkőzésről. A kiválóan kidolgozott taktika azonban a teljes lehengerlés eszközeivel, egy elefánt bájával és egy kombájn pusztító erejével végzi ki az ellenfeleket.

Lássuk, miben is áll a csapat ereje:

Nagyszerű védelem – Úgy tűnik, söprögetésben senki sem jobb az Alkotmánybíróságnál. Csírájában fojtják el a próbálkozásokat, mint tették azt az Együtt-PM esetében is, akik szerettek volna népszavazást tartani a paksi atomerőmű állami hitelfelvétellel történő bővítéséről. Nos, ezt az AB visszautasította, így tulajdonképpen már semmi sem állhat Paks 2, s így az ország évtizedekre történő eladósodásának útjába. Még egy nagy húzása volt a védelemnek: a trafikosok panaszát is lesöpörték az asztalról, az AB szerint ugyanis nem sértette a tulajdonhoz való jogot az, hogy az állam felforgatta tavaly a dohánypiacot, és csak egy szűk (kiválasztott) körnek adott dohányárusítási jogot. Az alkotmánybírók szerint az új rendszer nem vonta el az előbbre valónak tartott tulajdonhoz való jogot, hiszen a trafikosok nem vesztették el a boltjaikat, csak a dohányárusítás jogát. Ami – lássuk be – egy dohánybolt esetében azért okozhat némi működésbeli problémát...

Mondjuk ez a trafikügy kicsit öngólgyanús, épp a héten hozta nyilvánosságra a GfK Gazdaságkutató Zrt. a dohánypiacra vonatkozó adatait, amelyekből kiderült, hogy 2013-ban csaknem felére esett vissza a legális fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest (ez 3 milliárd szálat jelent), ami egy év alatt 41 milliárd forintos bevételkiesést eredményezett a költségvetésben is. Cserébe viszont virágzik a feketepiac, 1,1 milliárd szálat már illegális árusok kezéből füstöl el a magyar.

Pontos passzok – Az önzetlenség minden csapat legnagyobb erénye. Jól osztogatni csak igazán nagyvonalú játékos tud, s a magyar kormány ilyen. Bár Csányi Sándorról elsősorban nem a sertések jutnak eszünkbe, most mégis arra kapott 1,46 milliárd forintot, hogy új vágóhidat építhessen Mohácson. A Bonafarm csoport vezérigazgatójaként ugyanis sokat tehet a sertéságazat felvirágoztatásáért.

Ebből a szempontból (mármint osztogatásilag) Halász János államtitkár is jól teljesít, hiszen mint kiderült, egy egyetemi ismerőse, Jantyik Csaba és egy családtagja közös cége egyedüli pályázóként tehetett ajánlatot egy csaknem százmilliós kommunikációs tenderen. A politikus ismerősi köre egyes számítások szerint már több mint 400 millió forintnál tart, és hol van még a meccs vége?

Kíméletlen végrehajtás – a jó játékost nem zavarja a külvilág, ha hozzá kerül a labda, végigvezeti a pályán és bevágja a kapuba. Erre is láttunk már jó pár példát a kormány részéről. Ezen a héten például még annak ellenére is lefektették az e-matrica- és eútdíjrendszer alapjait (nyílt közbeszerzési eljárás nélkül, 12 milliárdért), hogy mindeközben saját csapattársuk, Kósa Lajos zavarta a játékot néhány kritikus megjegyzéssel. A Fidesz alelnöke, s egyben a honvédelmi bizottság elnöke is aggályosnak tartja ugyanis adatvédelmi szempontból a felálló rendszer működtetését. De kit zavar mindez, ha az áhított cél már a szemek előtt lebeg?

Mint ahogy nyilván senkit sem zavar arrafelé, hogy az Európai Bizottság immár a kötelezettségszegési eljárás második szakaszát is beindította a magyar állam ellen a mobilparkolási díjak emelkedése miatt – valahogy feltűnt nekik is, hogy 99 forint több mint 75, és szerintük az, hogy egy állami cég kezében összpontosul a szolgáltatók koordinálása, nem kifejezetten etikus. A kormánynak van két hónapja, hogy meggyőzze őket az ellenkezőjéről – addig viszont ketyeg a parkolóóra, biztos sokan jól járnak vele...

A legbrutálisabb támadást viszont a NAV vezényelte a héten: kiszivárgott egy adóhatósági körlevél, amelyből kiderült, hogy hogyan akadályozzák majd azokat, akik a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntései értelmében visszaigényelnék a 98 százalékos különadót, amelyet még 2010-ben vetettek ki a végkielégítésekre, de többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság is elmeszelte. A NAV körleveléből viszont kiderül: úgy tervezik, hogy addig ellenőrizgetik majd a különadót visszaigénylőket, amíg végleg el nem megy majd a kedvük a pénz visszaszerzésétől. Ez körülbelül 4000 embert érint és 6 milliárd forint pluszbevételt jelent a kormánynak. Ezt nevezik kiütéses győzelemnek.

Akadt azért egy szépítő találat is: bocsánatot kellett kérnie a kormánynak Jóri Andrástól, az idő előtt menesztett adatvédelmi biztostól. No, nem önszántukból gyakoroltak ekkora kegyet – az Európai Unió Bírósága kötelezte a kormányt önkritika gyakorlására. Az időközben lecserélt Navracsics Tibor helyett ezt viszont már Trócsányi László tette meg, viszonylag elegáns módon: „Az ebből eredő sérelemért az igazságügy- miniszter dr. Jóri András elnézését kéri és sajnálatát fejezi ki.” Kár, hogy ez a bocs is 69 milliójába kerül az államnak.

Hát, nagyjából így állunk jelenleg. És az még csak a kisebbik baj, hogy lejt a pálya. A nagyobb az, hogy legjobb esetben is csak a második félidő elején járunk…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!