– A főnöknél elszakadt a cérna.

 
A civilek azonnal többezres tüntetéssel válaszoltak a Mediaworks húzására - Fotó: Németh András Péter

– A cérna? Fejek fognak hullani, ha hétfőig nem derítjük ki, ki árulta el szegény Tónit, miután szárnyra kelt.

– Nem nagy ügy! Szóljál Polpotéknak, hogy tartsanak házkutatást azoknál a Szabad Nép-fiókáknál. Ha meglepetésként éri őket, megtalálhatjuk a számítógépeiken azt a Deep Throatot meg a többi ki.aszott kiszivárogtatót.

– Házkutatást? Ahhoz kell valami ürügy-ügy. Meg a forma kedvéért talán vádemelés is. Pedig szegény Tóni már összefossa magát félelmében, hogy még mi minden fog kiderülni róla. Úgy tudom, ezt a fafejet szívesen beáldozná a főnök, ha ezzel elterelhetjük a vérebek figyelmét a jobbkezéről. Meg a jobbkezét mentesítő szeretőjéről.

– Igazad van! Micsoda balhét csináltak a komcsik abból a százszorta lényegtelenebb Ökotárs-ügyből is. Aztán úgy vonult ki onnan a főnöknőjük, mintha a készenléti rendőrség az ő királynői sleppje volna. De üssünk két legyet egy csapásra: eleget bosszantja a főnököt, hogy hiába zártunk el minden általunk elérhető hirdetési csapot, még mindig nem halt teljesen éhen a független média. Sőt van, akinek jobban megy, mint pár évvel ezelőtt. És ha nem vigyázunk, annak a gecizőnek a kézébe kerülnek a fórumok, amelyeket a főnök már a sajátjának tartott.

– Üssünk két legyet egy csapásra! Zárattassuk be a szerkesztőséget az új tulajjal, meglepetésszerűen és azzal az ürüggyel, hogy már nem tudja elviselni a veszteségüket.

– Éppen most kezd egyenesbe kerülni az új stáb.

– Az nem számít. A stróman nem azért van, hogy ilyesmivel foglalkozzon. Elég azt mondania, hogy most telt be vagy ürült ki a pohár.

– Ha bezáratjuk, nemzetközi szólásszabadság-botrány lesz belőle.

– Majd húzzuk az időt, azt mondjuk, hogy csak felfüggesztjük a kiadást. A legfontosabb az, hogy az épületből mindenkit kizárhassunk egy időre, mielőtt gyanút fognak és eltüntetnek minden bizonyítékot. Legrosszabb esetben megengedjük, hogy továbbra is megjelenjen a lap, de csak miután megtudtuk, hogy ki a kiszivárogtató.

– Közben meg elhelyezünk a szerkesztőségben olyan kétrészes poloskákat, amelyeket sosem találnak meg. De ha kiderül, hogy tényleg az volt a Deep Throat, akinek Toncsi kezdett az idegeire menni? És talán a főnök Tolcsyja is.

– Tolcsy posztjára még nincsen emberünk. A jegybank unortodoxiája olyan mélyre szántott, hogy azt a posztot senki sem akarja felvállalni.

– Ezért mondom mindig, hogy ne siettessük a végjátékot. A fontos az, hogy Tolcsy alapítványaiban már ott vannak az embereink.

– Úgy látszik, sosem foglak meggyőzni, hogy nem a hatalmunkat kell átmenteni, hanem a pénzünket. A hatalom csak a főnöknek fontosabb mindennél. Pedig mire megyünk majd a hatalmunkkal, amikor már csak egymástól tudunk lopni. A főnök azért próbálja még mindig itt bebetonozni magát, mert jól tudja: nincs az az offshore-paradicsom, ahová a hatalmat ki lehet menekíteni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!