„Mindent meg lehet úszni, csak adjál a sunnyogásnak valami hivatalos nevet. Ha jól csinálod, senki nem fog baszogatni.” Ezzel a bölcs tanáccsal engedett utamra annak idején Windhacker őrvezető, aki arról volt nevezetes a kanizsai Dózsában, hogy életében egyetlen hadgyakorlaton sem vett részt, viszont mindig volt nála egy dosszié.

 

A trükkje az volt, hogy miközben a többiek a gyakorlótéren izzadtak vagy eligazításon álltak a mínusz tíz fokban, ő a dossziéval a hóna alatt, felszegett fejjel járkált a laktanyában, és ha egy tiszt megállította, csak ennyit mondott: „Jelentem, a napi parancs egységesítéséhez viszek adatokat a B épületbe!” Vagy: „Az M zárolt állomány karbantartásának tervezetét viszem az alezredes elvtársnak!” De a legvakmerőbb, egyben legzseniálisabb mondata akkor hangzott el, amikor édességet mentünk lopni a csapategység művelődési otthonba – röviden CSEMÓ-ba –, és egy százados rajtunk ütött. Mi előfelvételisek már a fogdában töltendő napokat számláltuk, de Windhacker őrvezető vigyázzba vágta magát, és az obligát kérdésre („Mi a lófaszt csinálnak itt maguk, katonák?!”) a tőle telhető legalakiasabban közölte: „Jelentem, biztosítjuk az anyagot!” A nem várt fordulatra a százados csak annyit mondott: „Na, akkor pihenj, folytassák tovább!” Mégse kérdezhette meg, hogy milyen anyagot biztosítunk, mert akkor esetleg kiderült volna, hogy fogalma sincs, mi végre is vagyunk mi ott a laktanyában. Úgy értem, ő és mi.

Mindez csak arról jutott eszembe, hogy a héten a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint összesen 6810 főt – a minisztériumok állományából 2600, míg a háttérintézményektől 4210 embert – kell elbocsátani. Mégpedig azért, hogy „kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért”. És ugyanezzel a lendülettel Szijjártó Péter űrkutatásért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Ferencz Orsolya Ildikót. A józsefvárosi Fidesz képviselőjének, civilben az Akadémia tudományos főmunkatársának az lesz a feladata, hogy „gondoskodjon az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozás kidolgozásával, a szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatokról”. Emellett tudományos-szakmai irányítást gyakorol az Űrkutatásért Felelős Főosztály tevékenysége felett. (Csak zárójelben. Ferencz Orsolya Ildikó mondta egy interjújában, még űrparancsnoki kinevezése előtt, hogy „Vissza kell térnünk az erkölcsi moralitásbeli bázisunkhoz, a Tízparancsolathoz, vissza kell térnünk a sziklaszilárd, következetes kereszténységhez”. Ami a mi olvasatunkban annyit tesz, hogy „az évezred végéig keresztény, magyar embert küldünk a Marsra, ha Isten is úgy akarja”.) Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy az államigazgatás karcsúsítása véget ért a magyar űrbiztos kinevezésével és a Hülye Járások Minisztériuma állományának bővítésével, két újabb posztot is betöltött – alighanem közkívánatra. Hammerstein Judit a vendégoktatói hálózat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos lett, akinek feladatai közé tartozik a külföldi egyetemeken működő hungarológiai képzések segítésére és létesítésére irányuló törekvések megvalósításának segítése, az, hogy a kedvező Magyarország-kép kialakulása érdekében minél több helyen oktassák a magyar nyelvet, és hogy a hungarológia mint tudomány, minél elismertebb legyen nemzetközileg. Zsigmond Barna Pál pedig a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos lett, elsősorban azért, hogy segítse a külhoni magyarsággal való aktív kapcsolattartást és a nemzetpolitikai irányelvek összehangolását a külügyi és külgazdasági stratégiával. Egyébként meg ő lett a székelyföldi jeges sportokat érintő infrastrukturális beruházások szakmai felelőse is. Munkájukért mindannyian helyettes államtitkári fizetést kaphatnak. (Nemrégiben a hvg. hu derítette ki, hogy jelenleg a kormányban 11 miniszter, 3 miniszterelnök-helyettes, 1 kabinetfőnök, 61 államtitkár, 90 helyettes államtitkár és 164 miniszteri biztos, politikai tanácsadó és főtanácsadó dolgozik éjt nappallá téve a nemzet felemelkedésén, havonta összesen több mint 87,6 millió forintért.)

Úgy tűnik, az október amúgy is a biztosok hónapja: néhány napja látott munkához a kiemelkedő nemzeti értékeket felügyelő miniszteri biztos, V. Németh Zsolt is, aki „részt vesz a kiemelkedő nemzeti értékekre vonatkozó szabályozás, döntések szakmai előkészítésében, végrehajtásában, figyelemmel kíséri a kiemelkedő nemzeti értékekkel kapcsolatos koordinációs, szabályozási, marketing- és kommunikációs feladatokat, kapcsolatot tart a feladatkörét érintő intézményekkel és szakmai szervezetekkel, ellátja az agrárminiszter által meghatározott eseti, egyedi feladatokat és rendszeresen tájékoztatja az agrárminisztert, valamint havonta írásbeli beszámolót készít”. Az újdonsült biztosról egyébként egy hiteles kép lelhető fel az archívumokban: ezen egy mezőn áll és furulyázik. A képen halványan, de kivehető egy dosszié a hóna alatt.

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!