A hét képén a miniszterelnököt látjuk pisztollyal. A hét magyarázatát a Miniszterelnökségtől kapta a sajtó. A hét öngólját Deutsch Tamás érte el. A hét meglepetését Navracsics Tibor szerezte Wales első emberének. A hét javítását a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány végezte el 2012-es beszámolóján - a hét száma pedig a hatvanas.

 
Orbán rajtpisztollyal - Kovács Anikó, MTI

A hét képe
Elszánt tekintet, impozáns méretű pisztoly és a miniszterelnök. Mindenki megnyugodhat, csak egy startpisztoly került Orbán kezébe a balatonfüredi nyíltvízi úszó-világbajnokság egyik számának rajtjánál. Meg is lett az eredmény: a magyar lányok egy arany- és egy bronzérmet nyertek a versenyen.

A hét magyarázata
„Nemzetbiztonsági kockázat” – így indokolta a Miniszterelnökség, hogy miért nem árulhatják el, melyik szállodában hajtotta álomra a fejét Lázár János londoni útja során. Ez volt az az út (két másikkal együtt), amely kétmillió forintba és az Origo főszerkesztőjének a fejébe került. Talán attól tartanak, hogy a fanatikus Lázár-rajongók zarándokutakat szerveznének a jeles helyszínre.

A hét öngólja
Deutsch Tamás szerint a magyar szocialisták hátba támadták Magyarország uniós biztosjelöltjét, amikor közölték, nem támogatják Navracsics Tibort. Deutsch Szanyi Tibornak, az MSZP EP-képviselőjének csütörtöki bejelentésére utalt. A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU egyetlen országában egyetlen ellenzéki politikai erő sem tett hasonló lépést, az „extrémista kispártokat és a szélsőséges politikai erőket leszámítva”. Ha Deutsch Tamás memóriája egy kicsit jobb lenne, talán emlékezne rá, hogy 10 évvel ezelőtt már folyt egy hasonló vita: 2004-ben a kormány Kovács László külügyminisztert jelölte uniós biztosnak, a Fidesz viszont hangosan ellenkezett. Szájer József akkori frakcióvezető-helyettes egyenesen úgy nyilatkozott: „Természetesen minden magyar nemzeti kérdésben mindenkivel, akár az ördöggel is együtt tudunk működni. Azonban Kovács Lászlót nem tudjuk a Magyar Köztársaság hiteles képviselőjének tekinteni.” Hasonlóan járt Andor László most leköszönő biztos is, aki szintén megkapta a jelzőket a Fidesztől. Ezek után külön érdekes lesz, hogyan beszél majd a Fidesz Navracsics Tibor pozíciójáról, ami a hírek szerint pont az lesz, amit Kovács László is betöltött, és amit akkor a Fidesz súlytalannak, jelentéktelennek nevezett.

A hét meglepetése
Óriási fantáziáról tett tanúbizonyságot Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, amikor Arany János A walesi bárdok című versének angol nyelvű fordítását adta ajándékba Wales kormányzati vezetőjének. Kár, hogy előtte ő maga nem pillantott bele ismét a kötelező olvasmányba. Nem túl kifinomult diplomáciai érzékre vall ugyanis Wales első emberének vinni egy kötetet, amely az angolok által elnyomott walesiek történelmének egyik tragikus pillanatát örökíti meg. Carwyn Jones is biztos örülni fog, hogy egy olyan balladát tarthat majd a polcán, amelyben a walesi nemesek többek közt „hitvány ebekként” vannak megjelölve. Pláne mostanában, amikor Skócia épp azt tervezi, hogy népszavazás útján elszakad az Egyesült Királyságtól. Arany balladája ebben a kontextusban nem túl tapintatos ajándék, hiszen egy lázadás véres elfojtásának képét örökíti meg.

A hét javítása
Egy ideig folyt a vita arról, közpénzből épült-e Orbán Viktor kertjének végébe a felcsúti stadion (amúgy igen). Nos, emiatt már nem kell álmatlanul forgolódnunk, mivel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány egy huszáros mozdulattal átírta a 2012-es beszámolóját, 14 hónappal a leadása után. Csak egy szám került ki belőle, az, amelyik arra utalt, hogy a Pancho Aréna megépülését központi költségvetési támogatásból finanszírozták.

A hét száma 60
– Magyarország csak a hatvanadik, s így továbbra is le van maradva a világ országainak versenyképességi rangsorában.
Az eredmény az Európai Unió 24. legversenyképesebb tagjává tesz minket. Idén hatalmas ugrással, 17 helyet javítva Románia is megelőzte Magyarországot, így 59. a ranglistán. Hazánk leginkább technológiai felkészültségben tud kevesebbet nyújtani, mint az EU többi országa.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!