A mostani forintgyengülés még nem a devizahiteles mentőcsomag hatása. Az adósmentés csak az őszi szelekkel söpör majd végig a forintpiacon. Kormányközeli elemzők 330 forintos eurót is elképzelhetőnek tartanak.

 
Matolcsy György - Fotó: Szabó Bernadett, Reuters

Ezen a nyáron azok jártak jól, akik nem bíztak a régi-új kormányban és nem hittek a jegybanki intervencióban, hanem a 300 forintos euró rövid időszakait kihasználva időben megvásárolták az utazáshoz szükséges valutát. Míg a forinterősödésre hiába várók azzal szembesülnek a főszezonban, hogy immár a 313 forintos eurót is úgy kommentálják a hírcsatornák, hogy „rákapcsolt” a magyar deviza. Joggal, hiszen a héten 317 forintot is kértek egy euróért a devizapiacon. Nem kis bánatára a devizahitelek forintosításáig szinte hangosan visszaszámoló adósoknak, akik az utolsó hónapokban extra magas törlesztőrészleteket nyögnek.

A mostani forintgyengülésben az a legriasztóbb, hogy ez még nem a devizahiteles mentőcsomag hatása. A hazai bankrendszernek legalább 1000 milliárd forintos veszteséget okozó adósmentés szele majd csak ősszel söpör végig a forintpiacon.

Most az ukrán válság és az orosz szankciók vannak napirenden, nem véletlen, hogy a régió többi devizája, így például a lengyel zloty is gyengült. Az adósmentés inkább a kilátásokat felhőzi, olyannyira, hogy még a „kincstári optimizmusról” elhíresült Századvég-elemzők is úgy vélik: nem erősödik vissza a magyar fizetőeszköz a devizahitelek forintosítása előtt.

Augusztus elején életbe lépett egy jegybanki szabályozás, mely szintén gyengíti a forintot. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis a külföldi befektetők körében népszerű kéthetes kötvényét betétté alakította, amit már csak a hazai kereskedelmi bankok vehetnek igénybe. Így próbálják csökkenteni a külföldtől való függést.

A héten 2600 milliárd forintnyi kéthetes kötvény járt le, s a külföldi szereplők közül sokan távozhattak a magyar piacról, eladásaikkal gyengítve a forintot.

A jövő héten még 2100 milliárd forintnyi kéthetes kötvény fut ki, vagyis továbbra sem valószínű a forint komolyabb erősödése.

Rekord alacsony szintre, 2,1 százalékra süllyesztették az elmúlt években a jegybanki alapkamatot. Ezzel a magyar fizetőeszköz elvesztette korábbi spekulatív vonzerejét, hogy tudniillik, az euróval vagy a dollárral szemben felvett pozíciókon jelentős kamatnyereséget kasszírozhattak a befektetők.

A piac most azért is a forint ellen játszik, mert köztudott, hogy az exportvezérelt gazdaságélénkítés mellett elkötelezett jegybankárok nem nagyon védik a magyar devizát.

Hogy hol lehet a sokat emlegetett intervenciós küszöb? Nos, talán támpontot nyújthat a kormány közeli Századvég Gazdaságkutató elnökének, Heim Péternek a minapi véleménye: szerinte 330 forintig is elszaladhat az euró.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!