Fellegi Tamás volt fejlesztési, tavaly óta pedig tárca nélküli miniszter a Blikk információi szerint kétmillió forintot kapott ki nem vett szabadsága megváltásáért, bár ezt egy törvény nem engedte volna meg neki. Ez a hír teljesen nyilvánvalóan beletartozik a nemzeti együttműködés kormánya ellen irányuló hazai és nemzetközi sajtótámadások sorába, amit a háttérből a parlamentből kiszavazott liberálisok és a jelentéktelenné tett szocialisták irányítanak.

Fellegi miniszter ugyanis felbecsülhetetlen szolgálatot tesz nemzetének azzal, hogy időt és fáradságot nem kímélve, egyik informális tárgyalásról a másikra loholva egyengeti az IMF-hitel sorsát. Áldásos tevékenysége révén az álláspontok már annyira közel kerültek egymáshoz, hogy az IMF budapesti képviselőjével is Washingtonba jár tárgyalni.

Fellegi a szabálytalanság nyilvánosságra kerülése után visszafizette a kétmilliót, pedig ez a pénz igenis járt volna neki! A jellemző balliberális irigységgel szemben kéretik figyelembe venni, hogy a tárgyalássorozathoz csak ruhában mit kell szegény tárca nélküli miniszterünknek beruházni! Illik ugyanis a protokollszabályokat rigorózusan betartani, különösen, ha az ember pénzt kérni megy. Informális tárgyalásra természetesen informális öltözetet illik felvenni. (A protokollban az informális öltözet férfiak esetében jó minőségű szövetből csináltatott sötét árnyalatú öltöny, fehér ing, nem élénk, nem feltűnő mintázatú nyakkendővel, sötétbarna vagy fekete cipővel.) De azért nem árt felkészülni egy ilyen látogatás során arra, hogy az előre egyeztetett programon túl az embernek eleget kell tennie egy váratlan meghívásnak, például meg kell jelennie egy előkelő fehér házi fogadáson. Az ember ilyenkor nem állhat ott tehetetlenül, hogy nincs mit felvennie. Ezért – gondolom – Felleginek szmokingra is szüksége van a hagyományos széles spanyol övvel, keményített nyakú fehér inggel, fekete csokornyakkendővel, fekete térdzoknival és a hozzá tartozó fekete lakkcipővel.

Már a felsorolt öltözetek és kiegészítők se olcsó dolgok, de Fellegi nyilvánvalóan nem teheti meg, hogy ne vegye figyelembe főnöke március 15-i ünnepi beszédét. Orbán Viktor ugyanis a gyarmatosítókról (lásd IMF, Világbank, Európai Unió) szólva azt mondta: úgy cserkészik be áldozataikat, ahogy az oktondi békát főzik meg fokról fokra melegített vízben. A hitelezők Orbán szerint a magyarokat is így akarják megfőzni.

Ezek után teljesen nyilvánvaló, hogy megfelelő békaember-felszerelés nélkül hiteltárgyaláson megjelenni súlyos felkészületlenségnek számítana. Felleginek tehát az öltöny és a szmoking mellé békaszemüveget, békauszonyt, búvármellényt, palackot és reduktort is csomagolnia kell, ha tárgyalásra utazik. És ezek egyáltalán nem olcsó cuccok, különösen, ha azoknak a mélymerülés és a fokról fokra melegített vízben történő főzés megpróbáltatásain túlmenően a protokoll szabályainak is meg kell felelniük.

Utánanéztem a neten, békafelszerelés tekintetében ma már nagyon széles választékkal rendelkeznek az erre szakosodott boltok. Arra azonban eddig egyetlen gyártó sem gondolt, hogy mit vegyen fel egy békaember előkelő fehér házi fogadásra.

Nyilvánvalóan megteszi egy ízléses dizájnnal rendelkező fekete szilikonos békaszemüveg, hozzá sötét, jó minőségű műanyagból készült, derékban kissé svejfolt egy- vagy kétsoros búvármellény, magyarosan panyókára vetett légzőkészülékkel. De például egyetlen cég választékában sem láttam fekete lakkcipőt megfelelő ízléssel helyettesítő békauszonyt, ezt bizony drága pénzért csináltatni kell!

Nem lehet könnyű dolga tehát Fellegi Tamásnak, amikor a bőröndjét csomagolja. De vélhetőleg ezt a problémát is sikeresen megoldja, hiszen Orbán Viktor maga mondta, hogy forradalmi nemzet vagyunk, amelyik a saját tengelye körül forog.

Elképzelem, ahogy Fellegi Tamás Washingtonban informális tárgyalásain egyszerű, de ízléses békaember-felszerelésében informálisan forog a saját tengelye körül, ezzel is elkápráztatva az IMF illetékeseit. Tényleg szívtelen uzsorások lennének, ha ezek után sem adnának kölcsön.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!