Bűncselekmény hiányában megszüntették a még folyamatban levő nyomozásokat is a filozófusprofesszorok ellen az elszámoltatási kormánybiztos feljelentésére indított ügyekben – értesült a Népszava. Budai Gyula tavaly év elején hat, összesen 500 millió forint összegű pályázatot vizsgált, és négynél tett feljelentést hűtlen kezelés miatt.

Ez nem vette el a kedvét attól, hogy más ügyben is szakértsen. Magyarországon nem léteznek föld-oligarchiák – jelentette ki, már mint a Vi­­dékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Azzal indokolt, amivel pár hete Orbán Viktor: az oligarcha szó azt jelenti, hogy egy pénzember gazdasági hatalmán keresztül részt kér a politikai hatalomból is, ilyen szereplő jelenleg nincs, a kormány pedig valójában a helyben lakókat részesíti előnyben a földbérleti szerződésekkel. Érvelését némiképp gyengíti, hogy az MTI kénytelen volt helyreigazítást közzétenni – szombat este, a BL-döntőre időzítve –, mert pár hete valótlanul állították egy akkor létrehozott blog bejegyzésére hivatkozva, hogy az oligarchák miatt távozó földművelésügyi államtitkár, Ángyán József valójában azért mondott le, mert „egyik csendestársát”, aki több száz hektár állami földet bérelt, felmentette a miniszter.

Jó időszakot zártak viszont a vallásos beállítottságú, konzervatív értékrendű rádiók: a médiahatóság közösségi rádióknak kiosztott 66 milliójának jó egyharmada ilyen műsorszolgáltatókhoz került – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. A lap szerint a pályázat abszolút győztese a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget hirdető Magyar Katolikus Rádió, amely három műsorához több mint 12 millió forintot kapott. Az adó nem először jár jól, a rezsitámogatások szétosztásakor is 13 millió forinttal segítette őket a Médiatanács. De aratott a katolikus Mária Rádió Kunság, a református, debreceni Európa Rádió, a Fidesz közeli Lánchíd Rádió, az Orbán Viktor fogorvosához közeli, zalaegerszegi Helikon Rádió és a volt fideszes EP-képviselő, De Blasio Antonio által ügyvezetett Rádió Aktív Pécs.

Kevésbé járt jól Kiskunfélegyháza polgármestere, de ez legalább kölcsönös: a Fidesz sem járt jobban. Már a párt vidékre látogató vezetőitől is elszigetelik Kapus Krisztiánt, akinek a tevékenysége kapcsán újabb nyomozás indult – ezúttal hivatali visszaélés miatt, egy 7,7 milliós tenderkiírás okán, ahol az árajánlatok 6–10 nappal előbb elkészültek, mint a pályázati kiírás – közölte az atv.hu. A képviselő korábban bántalmazta felesége új élettársát és saját zsebre autózott hivatali Škoda Octaviájával. Valamint és aláírta azt a titkos szerződést, ami alapján a helyi vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója három hónapon keresztül mintegy kétmillió forintot vehetett fel a várostól, miközben az önkormányzati cégtől is megkapta járandóságát ugyanarra a feladatra – az utóbbi két ügy miatt a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz. Kapus írta alá a Bácskomplex S. R. Kft.-vel a vagyonvédelmi szerződést is. A cég nevében Fődi Róbert, a polgármester jobbkeze járt el, de a tenderen induló mindhárom vállalkozás egy családhoz tartozik a feljelentés szerint. Fődi vállalta, hogy Kapus telefonjáról két hónap alatt 104-szer hívta fel éjszaka Kapus feleségének új élettársát – írta a portál.

A kormány kétéves tevékenységét értékelő konferenciát rendez a Századvég Alapítvány, melyhez azoktól a nagyvállalatoktól kér szpon­zorációs támogatást, melyeket az elmúlt két évben a különadók sújtottak, ezt követően pedig az új adók is őket terhelnék. 2–5 millió forintért a miniszterelnök zártkörű ünnepi ebéden mond köszöntőt, és be lehet kerülni a Heti Válasz cikkébe is – írta a hvg.hu. Ha már különadók: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Vá­­lasznak nyilatkozott arról, hogy „a pénzügyi tranzakciós illeték olyan taktikai atomfegyver a XXI. században, amely lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatás terén felvegyük a versenyt az ázsiai országokkal. Ahhoz ugyanis, hogy a foglalkoztatást növelni tudjuk, az élőmunka terheit kell mérsékelni”. Nyilván a munkához jutást erősíti a lex Audi is, amelyet a héten fogadott el a T. Ház: a közismereti tárgyak legfeljebb 33 százalékát képezhetik a tananyagnak, azaz egy szakképző intézmény akár teljesen megszüntetheti a matematika-, magyar-, történelem- vagy idegennyelv-képzést a gyakorlati oktatás javára. Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság elnöke a határozathozatalkor szembesült azzal, hogy a szakképzési törvényhez benyújtott módosító indítványait leszavazza a saját frakciója. „Nem erről volt szó” – mondta a szavazást irányító Balla Györgynek, aki azzal mentegetőzött, hogy neki minden módosítóra a „nem” van felírva. Akkor mi min is csodálkozunk?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!