– Atomvillanás balról! Helló, fiúk! – viharzott be a Tábornok a pesti panelba beépült különleges egység új műveleti központjának feladatosztó ülésére. 

– Kérek engedélyt, főnök! – pattant fel az ügyeletes parancsnok. – Hogy ment a Bazi Nagy Török Hapsi művelet? 

– Mint a karikacsapás. Beváltak a háromezer négyzetméteres, úgymint félholdas molinók, amelyekre vidáman integető lakosságot vetítettünk az időjárásnak megfelelő fezben. Az Elnök el volt ragadtatva. És itt, mi újság? Römi néni a szomszédban lehiggadt már?

– Ne is mondja, napokig nem hallottuk a jelentéseket a sipákolásától. Aztán alighogy belenyugodott, amiért nem mehet 17 milliárdos ingyen jettel a görög meccsre, húsz rendőrünk ellen tett panaszt, akik busszal, villamossal, libegővel, fogaskerekűvel és hat csapatszállítóval követték egy fél délután.

– A pélóba, hogy cifrát ne mondjak – csattant föl a Tábornok. – Mégis, miért?

– Annyira agresszíven kért taxit a Törökvész utcába, hogy meglátogassa a temetőben Náci bácsit, aki szerinte a gondatlanság merényletének áldozata lett, hogy a biztonság kedvéért ráállítottunk egy kontingenst. Amikor aztán a gyülekezési engedélyt kérték tőle a fiúk a temetőben, amikor Putyi nénivel az Erdomed halálosan jó hatásáról értekeztek, kiakadt – húzta össze magát a Tizedes. – Erdoğannak hallották a fiúk a zajban, annyira alacsonyan repültek a Legvédettebb Személy tüntetésmentes nyugalmát biztosító Gripenek.

– Egyéb magas kockázat? – temette kezébe az arcát a Tábornok. 

– Kolontárékhoz felküldtem egy egységet a tizedikre. Két órája fuldokoltak a röhögéstől, amikor a királyi híradóban hallották a miniszterelnök urat a pécsi kosárakadémia avatójáról: „vállalni kell a sikereinket is, nem csak a kudarcainkat, különben sosem lesz belőlünk nagy nemzet”, és nem válhatunk az ellenfél játékszerévé, sosem alázhatnak meg bennünket”. Azt kiabálták vinnyogva, hogy a kormány – és persze a közmédia – mást se vállal, csak a sikereket, és hogy mostantól őket sem lehet megalázni szabad szemmel nem látható nyugdíjemeléssel, kamu rezsicsökkentéssel.

– Intézkedés foganatosítva lett-e? – törte a magyart a felettes szerv. 

– Szomszédokat igencsak zavaró, be nem jelentett tüntetés miatt előállítottuk őket a gangra.

– Szuper. A rendezvényen egyébként sikerrel lekapcsolták a Szabad Pécs aktivistáját, aki először újságírónak adta ki magát, aztán nem tudta megcsinálni a kislabdahajítást hátrafelé, térdelőrajtban. Kivezették. Akkor most hívják a Tárcát, nézzük a hetet!

– Szevasz, Janikám, akkor mondanám – kezdte a Tárca első embere. – Az igazságügy-miniszter most adott interjút, amire a baloldali reakció rá fog ugrani. „Nem akarunk olyanná válni, mint Nyugat-Európa”, mondta. Ha majd mi adjuk a címet a Die Weltben is, akkor minden rendben lesz, de addig résen kell lennünk, lesz-e valami kétfős be nem jelentett berzenkedés, hogy évtizedekig nyomattuk, hogy utolérjük a Nyugatot, most meg inkább nem is.

– Kiküldök pár civil ruhás egységet, figyeljék a hangulatot. Más? 

– Nemzetközi jogvédő kitüntetést kapott a Helsinki Bizottság magyar elnöke. Csak kaptak pénzt ezek a kitüntetésosztók Sorostól! Ha nem, legyenek rajta a soros utaláson, és mehetnek a hírekbe. A Marie Claire meg egy szomáliai menekült modellt tett címlapra. Nem akarok magyarázkodni. Holnap vegyétek meg az összes példányt.

– Remek ötlet, de már voltunk a nyomdában! Hadd jegyezzem meg, valamit kellene kezdenünk a Parlament ablakából molinót kilógató alakokkal is. A távirati iroda képein már kimontíroztattuk a Diktátorok feliratot Szép jó napot!-ra, amit két hercig koronaőr tart. Jól sikerült, remélem, ez ment le a Magyar Időkben. De azért én intézkednék, hogy befelé vakablakok legyenek, az épületre meg nyitottakat festenénk pirospozsgás óvodásokkal – lelkesedett zsenialitásától a Tábornok.

– Nem túlzás ez? – intette a Főpropagandista. – Legyenek inkább iskolások. 

– Sima liba. És a kamupártokkal mi a helyzet? Kifizethetjük őket, menjenek isten hírével?

– Egyelőre megtették, amit megkövetelt az Isten, a haza és a mi nagy családunk, meglátjuk, lábra áll-e az ellenzék 2022-ig. De egyelőre az Ország Visszafoglalásának Terve a Kommunisták, a Sorosisták, a Moszkoviták, a Brüsszeliták, a Jobbikosok etc. Elől a várakozásoknál is jobban működik. A minisztériumban külön alosztályt hoztunk létre uniós forrásból A Leglehetetlenebb Őrületek, Melyeket Még Mindig Lenyelnek az Emberek néven. Verseny van, ki tud nagyobb abszurdot kitalálni, és képzeld, a családügyi Nemzeti Konzultáció nem fért be az első háromba, az államosított médiaholding is alig került dobogóra.

– Akkor a következő ötletrohamra neveznénk mi is egy koppintottat, ha lehet. Alattunk a másfél szobásból most kiabálta az urának, Tánti anyus, hogy ha ez így megy tovább, az egész ellenzék kilőheti magát az űrbe. Hm? Úgyis rég volt magyar odafönn…

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!