Nem először van olyan érzésem, hogy minket itt valaki figyel. A detektívüveg mögött áll fehér köpenyben és komor arccal jegyzetel. Mi meg, mint fehér egerek a laboratóriumban, észre sem vesszük, hogy csak egy kísérlet alanyai vagyunk. Azt vizsgálják, túléljük-e ezt, ami van, meg azt, amilyenek vagyunk. Jó, bevallom, ez a képzelgés általában csak a harmadik fröccs után tör rám, erre kiderül, hogy már inni sem kell hozzá. Az egérszerep stimmel. Három kísérlet is zajlik párhuzamosan Magyarországon. Vagy Magyarországgal.

Az első régebb óta tart már. Azt vizsgálja, hogy ha teljességgel hülyének néznek minket, akkor vajon tényleg teljesen hülyék leszünk-e. E kutatásban az áprilisi választási eredmény, úgy látszik, csak közbülső adat lehetett, mert bár a tételt – hogy a hülyének nézés egyenlő hülyeség – igazolja, a kísérlet folytatódik mégis. A módszer sem új, legfeljebb a főszereplő, mintha Lázár János lenne most a kutatási vezető. Elolvastam minapi interjúját, abból gondolom. Az régen egy komoly újság volt, aminek adta, de megvette a Századvég, most már csak szórólap. Ilyen színvonalúak a válaszok is. Arról például, hogy reklámadóra azért van szükség, mert aki extraprofitot termel, annak extraadót is kell fizetnie. Ez kétségkívül egy szívet melengető mondat, feltéve, hogy eltekintünk attól az apróságtól, a reklámadó nem a profitra vonatkozik, és attól is, hogy a médiavilág már jó régóta nem termel extraprofitot, még a benne legsikeresebb RTL Klub sem. Az össznemzeti hülyének nézés azonban messzebb megy még ennél is, azt vizsgálja, elfogadtatható-e egy országgal az, hogy háromszázmilliós üzemi veszteséget – az RTL Klub tavalyi eredménye – extraprofitnak nevezünk, miközben több mint 22 milliárd forint felvett osztalékot meg nem. Ez utóbbi összeg Simicska Lajosnak – ki másnak? – vagyonát gyarapította tavaly, de ez a Fidesz szerint nem extraprofit, ezért aztán a Simicska-birodalom ékkövét, a Közgépet extra magas adókulcs alá vonni szándékolt szocialista javaslatot is hevesen ellenzik. A kísérlet eredménye későbbre várható.

Hogy beteljesülnek-e a kormányzati várakozások, azt nagyban befolyásolja az a másik kísérlet, ami csak mostanság kezdődött ugyan, de máris figyelemre méltó eredményeket produkál. Azt vizsgálja, hogyan működik egy olyan ország, ahol az ellenzék szerepét részben egy kereskedelmi tévéadó – az említett RTL Klub –, részben független civil szervezetek veszik át. Ez utóbbiak most éppen Lázárral szállnak szembe, aki rájuk küldte a kormányzati ellenőrzést, hogy olyat vizsgáljanak, amihez nekik semmi közük. Meg azért, hogy elszedje tőlük a pénzt, hogy szétverje a függetlenségüket, hogy lenyomja a civil kurázsit. A kormány ebbéli törekvései már az amerikai kormányt is feddésre késztették, de hatékony ellenszer csak az a bátorság lehet, ahogyan egyes civil szervezetek elzavarták Lázár embereit a búsba. Érdekes kísérlet, vajon mire mennek vele? Tán valamire mégiscsak, hiszen az ellenszegülés másik formája hozott már némi eredményt.

Az RTL Klub tíz-egynéhány napja sugároz úgynevezett híradót a híradó műsoridejében, benne kormányzati korrupciós ügyekkel, rámenős kérdésekkel, ilyesfajta, eddig nem próbált műfaji elemekkel. A hatás máris érezhető, ha máshonnan nem, hát a fentebb idézett Lázár-interjúból. Ebben ismeri el a Mindenért Felelős Miniszter, hogy ők mostanság „rettegve” várják az RTL-híradót. Komoly eredmény az mifelénk, ha egy kormányemberből rettegést vált ki a magyar valóság.

A harmadik kísérlet nem független az előző kettőtől, viszont komoly, valóban tudományos és iszonyú izgalmas. A világ tán legismertebb pszichológusa, Philip Zimbardo néhány lelkes magyar és külföldi segítségével arra vállalkozott, hogy megváltoztatja Magyarországot. Kirángatja a pesszimizmusából, önsajnálatából, az állandó bűnbakkeresésből, a cinizmusból, a társadalmi méretű bizalmatlanságból és a zárt gondolkodásból. Régen történt ilyen jó dolog ebben az országban, még akkor is, ha Zimbardo is bevallja, nem lesz ez könnyű, sem gyors menet. De van már jó néhány tanár, aki csatlakozott a kezdeményezéshez. Ők már tanítani fogják ősztől, amit Zimbardóéktól hallottak, zajlanak tréningek, íródnak tankönyvek, valami elindult.

A három kísérletből az egyiket csak túléljük. Akkor járunk jól, ha Zimbardónak leszünk a fehér egerei.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!