Eddig úgy volt, hogy nácikkal nem dumálunk. Amikor a jobbikos bejött a terembe, akkor a demokrata (baloldali, liberális, balliberális stb.) onnan kiment. Aztán kiderült, hogy a jobbikos sajnálatos módon bent maradt abban a teremben, beszélni kezdett, ráérzett a hangulatra, ígért is, vádaskodott is, és vitapartnere nem lévén, támogatókat szerzett magának. Ezen a választáson egymilliónál többet: 130 településen a legtöbb voksot a Jobbik kapta, kétezernél több helyen a második helyen végzett a listás szavazáson.

Megmondóemberek magyarázzák mostanság a Jobbik előretörésének okait, van is azon magyaráznivaló bőven. Hogy csak ők fogalmaztak rendszerkritikát, hogy elmentek minden kis faluba, lehajoltak minden egyes szavazatért, hogy közérthetőek voltak, hogy a hétköznapi gondokról, a megélhetésről beszéltek, no és milyen okosan lejöttek a buzi-zsidó-cigányozásról, Vona Gábor még cuki kutyákkal is fotózkodott. Van is köze ezeknek mind az erősödéshez nyilván, de mivel a Jobbik tanulmányozásának elsődleges célja mégiscsak az általuk terjesztett barna fertőzésnek a megállítása kell legyen, ezért a sok ok közül kettőt talán mégis érdemes kiemelni.

A Jobbik politikai kínálata és az erre mutatkozó választói igény legelőször is a cigányellenességben találkozik. A Jobbik ereje nem a megoldások megtalálásában, hanem a bűnbakok kijelölésében van, s így, egymillió szavazattal beljebb aligha lehet kétséges, hogy a cigányság ügye immár az első számú nemzeti sorskérdéssé lett. Mert miközben a cigányokról szóló radikális beszédnek énszerintem a Fidesz nyitott utat néhány éve már, addig az ellenzék még mindig a szavakat keresi. Egyet biztos nem szabad, belesétálni a leegyszerűsítés veszélyes csapdájába. Amikor az MSZP elnöke valamiféle rendpárti baloldalról beszél, éppen ezt teszi: maga is közbiztonsági kérdéssé egyszerűsíti a cigányság beilleszkedésének ügyét, hátrább sorolja annak oktatási, foglalkoztatási, szociális és sok egyéb vetületét. Még szerencse, hogy hamar ellépett e szóhasználattól, maradjon is most már így.

Hogy út arra nem vezet, amerre a Jobbik jár, azt éppen saját képviselőjelöltjétől tudhatná. Az egykori miniszter békési képviselőjelölt beszélt tapasztalatairól a Népszabadságnak, hogy miért kapott ő ki annyira a kistelepüléseken a jobbikos vetélytársától. Mert hát magasabb minimálbért, előnyösebb közmunkát ígért szocialista is meg jobbikos is az ottani szegényeknek. „Nekünk nem hitték, a jobbikosnak meg igen”, panaszolta a szocialista, s kutatni most már ennek okát érdemes: hogy mitől lett hitele annak, akit problémát megoldani még sose látott senki.

Segít ezt megérteni annak a tanárnak a története, aki még márciusban írt nyílt levelet Jobbik-szimpatizáns egykori tanítványainak. Okos szöveg, becsületes levél. „Ez a párt minden kérdésre a létező legegyszerűbb választ adja. Ha megnézitek a párt programpontjait, meghallgatjátok vagy elolvassátok politikusainak nyilatkozatait, akkor láthatjátok, hogy abban nincs más, mint álmok felsorolása. Tényleges megvalósítási terv nincs mögöttük. Nincs, mert nem is lehet: ebben a formában mindegyik megvalósíthatatlan…”

Kihallik a sorokból némi kétségbeesés, de igazán a tanítványok válaszai beszédesek, amelyek a levél alatt olvashatók azon a közösségi portálon. A volt tanáruk iránti tisztelettel közli többük is, hogy nem értenek vele egyet most. Ellenérveik lényege, hogy a Jobbikot még nem próbáltuk, annál, ami most van meg ami volt eddig, a Jobbik sem lehet rosszabb. Már hogyne lehetne, mondom én, de ettől még igaz: a Jobbik hitele nem önmagától, hanem mindenki más hiteltelenségéből fakad, a mégoly nagyszerű történelemtanár által tanított, no pláne az ilyennel nem találkozott fiatalok körében legalábbis.

Eddig úgy volt, hogy nácikkal nem beszélünk. De most kaptak egymillió szavazatot, és ez az elvszerű, egyben, valljuk meg, kényelmes álláspont némi átgondolásra szorul. Mert persze hogy nincs ilyen sok náci Magyarországon, van viszont ennyi – meg amennyivel több – szegény, kiszolgáltatott, no meg csalódott és dühös ember. Beszélni velük kell. Hogy ne csak a nácik tegyék.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!