Nekik kell megcsinálniuk a saját ellenzéküket, ilyenekről beszélnek egymás közt Orbánék – pont azon a napon súgta ezt a fülembe egy jól értesült, amikor megjelent a Népszabadságban a kormányzati háttérfilozófus tanulságos interjúja. „Már csak azt nem kérdezte meg, hogy miért nem hozza létre (mármint Orbán) a saját ellenzékét” – vetette oda az újságírónak Lánczi András, a Századvég Alapítvány vezetője. Lehet, hogy létrehozza, szólt a kérdésnek szánt állítás, mire a válasz: „még az is lehet, hogy létrehozza”. Szóval, még az is lehet. Egy közpénzből ilyen szépen kistafírozott intézmény vezetőjének szavait komolyan kell venni, jogos hát a kérdés: milyen ellenzéket csinálna magának Orbán? Olyat, ahogyan ez a mostani épp kinéz, hát nem?

Orbán Viktornak igenis fontos az ellenzék. A látszat miatt fontos. Üljön ott a parlamentben, vegyen részt a választásokon, tegyen úgy, mintha élne. Ettől tűnik demokráciának az ország, még ha illiberálisnak, akkor is. Orbán ebbéli vágyait a jelenlegi ellenzék teljes mértékben teljesíti. Ülnek, részt vesznek, nagyjából ennyi. De akkor mégis minek csinálna magának másikat? Tán azért, mert az életjelekkel mostanság komolyabb bajok mutatkoznak. A demokratikus ellenzéki pártok a budapesti főpolgármester-jelölés kapcsán immár a szétesés jeleit mutatják, és a folyamat az önkormányzati választások után akár összeomlásba is fordulhat. Ahogy most kinéznek, az pont jó Orbánnak, ha ennél is rosszabb lesz, akkor sérülne a látszat, még többet kellene magyarázkodnia Washingtontól Brüsszelig, az meg most sem megy valami fényesen. Kellemes kínok azért ezek neki, tudom én. Az ilyen magamfajtának viszont az a kínos, ha neki kellemes. Ettől még kár lenne szépíteni: az MSZP-nek per pillanat két álláspontja van, vezetője meg egy se, az Együtt-PM-ről, ha Bajnai távozása nem lenne elég bajuk, most derül ki, hogy benne két párt játszik álmában egymással, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának lehetőségeit pedig nagymértékben befolyásolja a tény, hogy az Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója.

A Falus Ferenc visszalépésével előállt helyzet elemzése legtöbbször vagy röhögésbe fullad, vagy gyászbeszéddé fajul, könnyű is lenne beállni ebbe a sorba, én nem teszem mégsem. (Bár nem állom meg felhívni a figyelmet annak a sajtópolémiának a színvonalára, amely arról zajlik, hogy akkor most Falus a népszerűbb-e vagy Bokros, mindezt egy olyan közvélemény-kutatás kapcsán, amely Falust 12 százalékra, Bokrost 5-re mérte, hibahatára pedig 8-9 százalék.) Falus egyszerre nevetni- és sírnivaló politikai kalandjából ugyanis adódik olyan következtetés, ami előbb-utóbb mégiscsak letörölheti azt a vigyort Orbán Viktor arcáról. Mert ha a most visszalépett főpolgármester-jelöltből az elemzés kedvéért kivonjuk a jeges vödröt, a zoknis papucsot és a béna állathasonlatokat, akkor juthatunk arra is: Falus jó ötletnek tűnt. Pont olyannak, mint amilyet az úgynevezett holdudvar, a balliberális értelmiségi világ követelt már egy ideje az ellenzéki pártoktól. Hogy legyen egy civil jelölt, jó svádájú, higgadt fajta. Persze egy nő jobb lett volna, de fontosabb, hogy semmiképp ne legyen politikus, isten ments, az olyat ugyanis utálja a jónép. Falus messziről pont ilyennek tűnt, biztos vannak még hasonlók rajta kívül, csakhogy ő volt az egyetlen, aki vállalta is. Legalább odatette magát, most meg rajta röhög mindenki, nyilván nagymértékben saját ügyetlensége okán, de – és ez most a fontosabb – legalább ennyire ennek az értelmiségi konstrukciónak a tarthatatlansága miatt. Ideje belátni, hogy ez nem amatőrnek való vidék. Orbán ellen nincs deus ex machina megoldás a baloldalon, a politikus, nopláne a politikusvezető nem kinevezés útján keletkezik, hanem megküzd a szerepért. Lehet olyan, ha van néhány fölös milliárdja, aki magának csinál pártot, de ilyen financiális adottságok hiányában maradnak azok, amelyek ma léteznek. Lehet életet lehelni az MSZP-be – ez ügyben jövő vasárnap Szegeden már sok minden eldől –, lehet pótolni Bajnait az Együttben, lehet jobbnak lenni Gyurcsánynál a DK-ban. Komolyan már az csak vehető, aki nem spórolja meg a politikussá válást.

Még az is lehet, hogy Orbán kihívóját már jövő vasárnap megválasztják. Egy fővárosi kerület vagy egy vidéki város képviselő-testületébe. A többi már csak idő kérdése. Hosszú időé, ma úgy tűnik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!