Tanulságos dolog az összeesküvés-elméletek tanulmányozása, egész pontos képet adnak egy ország lelki állapotáról. A héten például sokaknak lett meggyőződése, hogy ez a taxis fenekedés sem más, mint valamiféle háttérből irányított konspiráció. Adódna a magyarázat, hogy nyilván az Uber szervezte, mert ilyen gyorsan, ilyen olcsón, ekkora reklámot még sehol nem kaptak. Az összeesküvés-hívőknek azonban rögtön gyanús lett, hogy miután már fél Budapest szívből megutálta az utcán hőzöngő taxisokat, a kormány gyorsan „melléjük állt”. Vagyis a minden publicista kedvenc cikkvégi kérdésére, hogy tudniillik „cui prodest?”, csakis egy válasz létezhet: a kormány. Tudom, hogy innen már egy lépéssel közelebb kerülünk a diagnosztizálható paranoiához, ám mégis érdemes számba venni, mire nem fordítottunk kellő figyelmet, miközben egy Uber-kocsiban ülve kerülgettük az út közepén hagyott taxikat. Jó kis összeesküvés-elmélet kerekedik ki ebből is, majd meglátják.

Miközben a kormány által megtámogatott tiltakozó taxisoknak sikerült leradírozniuk a címlapokról a kormány által magasról lesajnált tiltakozó tanárokat és orvosokat, folynak a földárverések, és Rogán pereputtya is hozzájutott néhány állami milliárdhoz – csak a szokásos. Hanem közben lényegében rendeleti kormányzást készülnek Alaptörvénybe foglalni: a kormány saját hatáskörébe rendelné a terrorveszély kihirdetését, és a józan ésszel felfoghatónál jóval szélesebb jogosítványokkal látná el magát az internet korlátozásától a jegyrendszer bevezetéséig. És hogy mindez nem valami lázálom, arról nemcsak a harminc évre titkosított módosítás kiszivárogtatott szövege, hanem például Lázár János közlése is tanúskodik: ha lett volna akkor ilyen lehetőségük, akkor tavaly a Keletiben kialakult menekültkrízis idején kihirdethették volna ezt a terrorhelyzetet annak minden következményével. A jogállam teljes körű kiiktatására tehát nem elméleti alapon kérnek felhatalmazást. Ha valamibe, hát ebbe tényleg bele kellene remegnie ennek az országnak, de remegés itt csak olyasfajta mutatkozik, ami nem tiltakozásra ösztönöz, hanem kussolásra késztet.

De a kérdésre, hogy miért csinálják ezt, mégsem egyértelmű a válasz. Túl egyszerű lenne elintézni azzal, hogy mert ilyenek, azért, és Orbán Viktor nem tud jól aludni addig, amíg jogot nem szerez magának a kijárási tilalom elrendelésére. Mert ez az alkotmánymódosító javaslat ellentétes egy sor európai normával, lehet készülni a kínos magyarázkodásra megint, az se tesz jót a nyugodt emésztésnek. Megszavazni, kétharmaduk már nem lévén, legfeljebb a Jobbikkal tudják – közlésük szerint ők sem támogatják –, a politikai érdek ebben sem látszik világosan. Tőrbe csalták persze az ellenzéket, hiszen aki kikéri magának, az bayerzsolti értelemben csakis a terroristák cimborája lehet, aki meg belemegy a vitába, azzal utólag legitimálja az egyszer már illegitimnek mondott Alaptörvényt. Ez, vagyis az ellenzék szokott színvonalú bokáztatása lehetne akár magyarázat is a miértre, ha lenne szabad szemmel látható alternatíva, ami (aki) küzdelemre hív. De ilyen ugyebár nincs. Akkor hát miért?

Az összeesküvés-elméletre hajazó válasz előtt érdemes elidőzni a másik ügynél, ami a taxizós-uberezős időben érdemtelenül szállt el ingerküszöb alatt. Arról van szó, hogy a kormány a rendelkezésre álló időnél három-négy évvel hamarabb el akarja költeni az összes uniós pénzt: minden pályázatot kiírnának jövő év közepéig, és addig már a következő költségvetést is el akarják fogadtatni. Hogy ennek mi értelme, az tényleg nem magától értetődő. Mert hát értem én, hogy például Mészáros Lőrinc boldog öröme már régóta közügy ebben az országban, de azért arra is gondolni kell, hogy a kipörgetett uniós kifizetések után akár két teljes évre is leállhatnak a fejlesztésnek. Ez pedig egy olyan országban, ahol a beruházások 90-95 százaléka EU-s pénzből valósul meg, komoly politikai következményekkel is járhat. Ráadásul ennek a túlhajszolt pénzszórásnak nincsenek meg jelenleg a személyi, informatikai, intézményi feltételei sem. Miért érdemes hát vállalni a kudarc kockázatát – már a lopatív szándékon túl –, és azt, hogy a következő egy-két év bősége után kezelni kell majd az ínséget is?

És akkor jöjjön itt az összeesküvés-elmélet, elhangzott már nyilvánosan is, persze cáfolták, mégis túl sokszor súgták a fülembe mostanában, és komolyabb arccal tették annál, hogy ne írjam le ide: előrehozott választásra készül a kormány. Az uniós pénz a hangulat megalapozásához, a terrorveszély és az alkotmánymódosítás az ürügyhöz kell, ami miatt tetemre lehet hívni az országot. Az ok pedig, hogy megállíthatatlanul sodródunk a perifériára Európában, kimaradunk a szűkebb schengeni övezetből, kimaradunk a mag Európa szorosabbra font gazdasági együttműködéséből, úgy általában is távolodunk a Nyugattól, és ennek súlyos következményei elkerülhetetlennek látszanak, ami viszont lehetőséget teremthet a ma még nem látszó politikai alternatíva megszületésére. Ezt kell tehát megakadályozni addig, amíg még minden úgy jó ennek a kormánynak, ahogy éppen van. Elméletnek nem is rossz. És összeesküvésnek?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!