Szolgálati közleményektől általában ildomos megóvni ezt a hasábot, de most úgy alakult, hogy közügy lett a mi saját ügyünkből. A Népszabadság megszüntetése óta ugyanis sokan, sokfelé tették fel a jogos kérdést: ki a következő? Mert ha hatalmi szándék az ellenzékinek mondott orgánumok elhallgattatása, akkor a Népszabadság után jönnek a többiek is a sorban. És mi is ebben a sorban állunk.

Az Olvasóra is tartozik, hogy a Vasárnapi Hírek amolyan akolmelegben működött eddig. A hirdetési piac állami befolyásolása és a kormányzati feketelisták miatt a lap szinte kizárólag a lapeladásból, vagyis az Olvasóink bizalmából termelt bevételt. Ez azonban nem fedezi a működés költségeit, így lapunk is, mint oly sok más közéleti újság, veszteséges. Ezt a veszteséget a kiadó másik lapja, az ország legnagyobb hetilapjának számító Szabad Föld bevételeiből fedezték. Csakhogy a Szabad Földet is sújtja a hirdetési piac kiszáradása, ott a nyereség csökkent, nálunk a veszteség nőtt évről évre, jól kalkulálható hát ennek a folyamatnak a vége. A szorult helyzetből kétféleképpen lehet kitörni. Lehet faragni a tartalomra szánt költségekből, csakhogy az a minőség rovására megy, ami miatt Olvasók pártolhatnak el a laptól, az ördögi kör pedig előbb-utóbb bezárul körülöttünk.

A másik út az előre menekülésé. Mi ez utóbbira tettünk, amikor a mi lapunkhoz hasonló értékeket valló Népszavával kezdtünk el közös jövőt tervezni. Ennek lényege a két szerkesztőség integrációja úgy, hogy mind a két lap megőrzi önállóságát, és a Vasárnapi Hírek a napilap hétvégi kiadásaként jelenik meg. Ez gazdaságosabb működést tesz lehetővé, de feltétele mindkét újság megújítása, amihez nem elég a szándék, ehhez befektetésre, pénzre van szükség.

Hosszú hónapok óta folyó tárgyalások után most jutottunk el oda, hogy elmondhatjuk: van egy jó hírünk. A jó hírek régóta elkerülik már a magyar sajtópiacot, annak kormánytól és közpénzektől mentes részét különösképp. Most mégis ilyet tudunk közölni mindazokkal, akik hívei a hatalmi befolyástól mentes, független újságírásnak, egyáltalán, a Magyarországon súlyosan megtépázott sajtószabadságnak magának. A hír annyi, hogy új tulajdonosa van kiadónk, a Geomédia lapjainak, köztük a Vasárnapi Híreknek, és a nagy múltú, de keserves jelenű Népszavának is.

Hogy mitől jó ez a hír? A strómanoktól terhelt magyar sajtóviszonyok közt igencsak jelentős vállalás a külföldi magányszemélyek érdekeltségében lévő cég részéről a lapok fejlesztése úgy, hogy azok irányultságát, értékeit megőrzik, a politikai szándékoktól, akarattól tartalmukat megóvják. Mindez ennek a lapnak a számára az előrelépést teszi lehetővé, de ennél is többet jelent a Népszavának: az utolsóként megmaradt baloldali irányultságú napilap számára a megmaradás záloga.

Az persze világos: aki politikai-közéleti lapokba (is) fekteti pénzét, annak politikaiközéleti szándéka is lehet, az nem csak a számokat vizsgálja, de mögöttük a mai magyar valóságot is. Az új tulajdonos által vállalt elkötelezettség számunkra azt sugallja: vannak még olyan gazdasági körök, ha itthon nem is, de külföldön, akik áldozni hajlandóak a magyar sajtószabadság ügyére. És mi erre, nem másra akarunk szövetkezni velük.

Ami eddig lehetőség volt, az a Népszabadság megszüntetése óta felelősség is lett. Olyan napi- és hetilapot kell készítenünk, amely a meglévő olvasóink mellett igényt tarthat a Népszabadság volt olvasóinak bizalmára. Sőt alkalmas azok elvárásainak is megfelelni, akik a Népszabadság megszüntetése után döbbentek rá: szükség van – legalább – egy európai és demokrata értékrendű lapra Magyarországon. Úgy áll, hogy a Népszavával együtt csak mi maradtunk, akik ha a Népszabadságot nem is, de annak szellemiségét, értékeit, minőségét is megőrizhetik és felületet adhatnak ezt a szellemiséget, értéket és minőséget biztosító népszabadságos újságíróknak – ha ők kiszabadulnak végre az ellenük aljas puccsot elkövető kiadó munkajogi fogságából. Több mint egy hete azok is tudhatják már, akiknek ezzel eddig nem volt dolguk: a sajtószabadság ügye mifelénk nem pusztán elvi, de nagyon is gyakorlati, gazdasági kérdés. Akiknek ez személyes ügyükké lett, és erre lapvásárlással, előfizetéssel áldozni is hajlandóak, teljes joggal várhatnak el minőséget cserébe. A mi dolgunk most az, hogy ennek az elvárásnak megfeleljünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!