Az úgy volt, kérem, hogy a Gyurcsány találta ki az egészet. Nyilvánvaló, hogy egyeztetett a hasonszőrű barátaival Amerikában. Ügyesen visszaéltek azzal a helyzettel, hogy Közel-Kelet-szerte a kilátástalanságtól szenvedtek és a diktatúrák szorításában éltek a fiatalok milliói, ezért egy budai villa füstös szobájában megalapították nekik az Iszlám Államot. A Gyurcsány a Bajnai közvetítésével a Mesterházyn – de lehet, hogy a Hilleren vagy a Tóbiáson, ebben nem vagyok biztos – rávette Obamát, hogy vonjon ki csapatokat Irakból. Aztán elküldték a Szigetvárit Szíriába, győzze meg Asszad elnököt, ugyan vegyifegyverezze már le a saját népét. Állítólag a Dzsihadista Johnny is alapszervezeti tag volt az újlipótvárosi szociknál. Hogy miért csinálják, azt kérdi? Hát mert a szírek mind szoci szavazók, az afgánok a DK-t támogatják, az Együtt meg már toboroz az líbiaiak körében, ez így van, doktor úr, kérem, pontosan így…

Új fejezettel bővült a héten az Orbán Viktor Összes Világmagyarázata című alapmű. A svájci Weltwoche újságírójával folytatott beszélgetés baráti jellege előhozta a kormányfőből az őszintét, minek utána mi, kis buták ismét ráeszmélhetünk, hogy a globális világ működése nem sokkal bonyolultabb egy barlangrajznál. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az újszerű, eddig csak a Bogár László–Szaniszló Ferenc tengelyen felvetődött gondolat, hogy tudniillik „valamennyi közvetett bizonyíték és tapasztalat arra mutat, ezeknek a migránsoknak az elsöprő többsége a későbbiekben baloldali szavazó lesz, amint letelepedett. Jövőbeli baloldali választókat importálnak tehát Európába”. Ez lenne tehát Orbán szerint a baloldali „masterplan”, az a bizonyos mesterterv. A nyilatkozat nyomán orvosért kiáltó kommentelők egy részének eszébe jutott, hogy akkor a határon túli magyaroknak adott kettős állampolgárság is csak szavazatszerző akció lehet, de ennek a nyilvánvalóan minden alapot nélkülöző vádnak a felemlegetése méltatlan lenne az orbáni gondolatok emelkedettségéhez.

Mert bármilyen őrült beszéd is ez, van benne rendszer. Már amennyiben tényleg szép kerek egész az orbáni világmagyarázat, nyelvezetében egyszerű, értéktartalmában könnyen átélhető. A bevándorlási válság mögötti baloldali összeesküvés bizarr téveszméje beágyazódik az Orbán által másodlagosnak, lényegtelennek tekintett értékek – úgymint emberi jogok, haladás, béke, tolerancia és nyitottság – küzdelmébe a neki elsődleges értékekkel, mint nemzet, család, kereszténység. Vagyis együttműködés áll szemben az önzéssel, nyitottság a bezárkózással, elfogadás az elutasítással, sokszínűség a kizárólagossággal. A svájciak nem tudhatják, hogy mi itthon ötödik éve tapasztaljuk: mindezt Orbán teljesen komolyan gondolja.

De akik a most kerek egésszé gyúrt nézetein – velem együtt – hajlamosak szörnyülködni, rosszabb esetben patologikus esetet látni ebben, jobb, ha tudják: per pillanat nem nagyon akad ezzel szemben álló, hasonlóan koherens és hasonló érzelmi motivációra alkalmas világmagyarázat. Úgy van ez, mint amikor vihar csap az otthonunkra, ilyenkor mindenki előbb a családját és magát szereti biztonságban tudni, és csak azután jut eszébe mindenki más sorsa. Adott pillanatban tehát sokaknak lehet valóságos gondolatmankó az ilyesfajta beszéd, nem véletlenül mondja ezt Orbán egyre hangosabban, magabiztossága teljes vértezetében: „ha… az európai polgári, kereszténydemokrata tábor jelenlegi állapotát nézem, akkor nekem kell vállalnom ezt a feladatot, amit más nem tud elvégezni”.

Na, most nem lennék Angela Merkel helyében, akár röhöghetnénk is ezen, ha nem lenne világosan kiolvasható ebből Orbán azon ambíciója, hogy ő az európai, eddigi fősodrát tekintve középen álló jobboldalt tolná a szél felé, s ha terve sikerül, szívesen állna is az élére az Európai Néppártban, mondjuk. E tekintetben alighanem nagy figyelemmel szemléli, hogy sikerül a lengyel Kaczyńskinek a háttérből mozgatnia az új varsói miniszterelnököt és kormányt.

Az adott helyzetre vonatkozó pillanatnyilag akár érvényesnek is tűnő válaszoknál persze szerencsésebb esetben többet várunk egy politikustól, főképp, ha miniszterelnökségig vitte. Némi előrelátást például, az úgynevezett hosszú táv érzékelését. Annak belátását például, hogy az emberi jogokkal, haladással, toleranciával szembeállított nemzeti önzés úgy veri szét Európát, hogy annak legfőbb kárvallottja éppen Magyarország lesz. Az orruknál messzebb azonban csak azok látnak, akik a hatalom megszerzésénél/megtartásánál többet gondolnak a politika lényegének.

A politika mesterségének pedig éppen az a legfontosabb fortélya, hogy ezt a hosszabb távú perspektívát is képes legyen valaki koherens, érzelmileg is átélhető világképpé formálni. Hogy az európai – benne a magyar – baloldal ezzel jó ideje adós, az komolyan közrejátszik Orbán Viktor összeesküvés-elméletektől terhelt, hübrisszel súlyosbított, veszélyesen leegyszerűsítő és igencsak korlátos szavatosságú világképének növekvő népszerűségében.

Tán tényleg ideje lenne egy baloldali mestertervnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!