Kezdődik…

Pár napig úgy nézett ki, mintha a jogállam maradéka fékezni, ellensúlyozni lenne képes ennek a rezsimnek a tombolását. Legalább annak kimondásával, hogy a közpénz akkor sem veszíti el közpénz jellegét, ha azt Matolcsy György akarja elkölteni. De nem, múló pillanat volt ez csupán, előbb a Kúria, majd az Alkotmánybíróság is fegyelmezetten visszakullog a sorba: jóváhagyásukkal ősszel mehetünk népszavazni Orbán Viktor örömére. Válaszolhatunk – már aki – egy nyilvánvalóan alkotmányellenes, Magyarország renoméját végletesen erodáló, a mégoly súlyos válság megoldásához egy centivel közelebb nem vivő, közjogilag valójában következmények nélküli, de legalább tökéletesen érthetetlen kérdésre. Megyünk majd – mondom: már aki – szavazni a betelepítési kvótáról, nagyjából annyi menekült befogadásáról, ahány külföldinek a kormány már állampolgárságot, egyben uniós útlevelet is adott némi készpénzért, tehát…

De hagyjuk is a fenébe, úgysem lesz itt helye észnek, értelemnek. Kampány lesz, azt is látjuk már, milyen. Olyan, hogy az ATV – ahol este Kálmán Olga államtitkárokat izzaszt, nappal pedig az online felületen a kormányzati hirdetések számával egyenes arányban nő a heveny migránsozás – hallomásra alapozva közzétesz egy hírt, amire Orbán Viktor a belügyminiszterét ugratja, Lázár János összevont szemöldökkel kontextusba helyez, miközben a lakájsajtó azonnal Kölnt vizionál Körmendre, ahol kézilabdás lányokra, valamint az ezeréves magyar kereszténységre rontottak rá a felhevült és „kanos” – így írták – migránsok. Alakul már a hangulat, pont, ami a kormánynak kell az ő népszavazási kampányához. Elég hozzá egy betört ablak a körmendi sportcsarnokban, kezdetnek ez is megteszi. Most még akadt ugyan higgadt hang, a megyei rendőrkapitány, aki nyugtatólag cáfolt és magyarázott, hogy tudniillik zaklatásról, garázdaságról annak ellenére se tud senki Körmenden, hogy a menekülteket gondos kezek éppen a sportcsarnok ablakai alatt szállásolták el átmenetileg. Persze ez nyilván csak a kampány eleji zavar, de ha majd látják ezt a derék rendőrtábornokot újra forgalmat irányítani a város külterületén, minden állami alkalmazott érteni fogja, mi is a dolga neki.

Kellene egy Köln ide Orbán Viktornak nagyon, még akkor is, ha Németországban éppen most jelent meg a tényfeltáró könyv, ami a Willkommenskulturra alapozott német bevándorlási politikát is felülíró szilveszteri zaklatások mögött Putyin ügynökeinek szervezőmunkáját véli felfedezni. Hogy igaza van-e, nem tudom, de Orbánnak ehhez speciel nem kell orosz segítség, el fogja intézni maga, hogy a TV2 is megszakítsa adását, ha egy erre tévedt menekült netán átmenne a piroson. Mert azt teheti végre, aminek mestere ő, a megosztás, a viszályszítás, a gyűlöletkeltés Paganinije.

Mindez persze sokkal inkább szól a 2018-ra választásra való felkészülésről, mint a menekültválságról, jobban szolgálja a naponta érkező botrányokra való rátakarást, mint a migrációs válság bárminemű megoldását. A kvótanépszavazás ügyében Orbánnak leginkább azzal kell majd megküzdenie, ami eddig segítette rezsimje működését: az általános politikai apátiával. Mert hiába kezdték el jó előre menedzselni a várakozásokat azzal, hogy nem a népszavazás érvényessége, hanem csak az eredménye a fontos, alacsony részvétel esetén korlátozottan van mód a triumfálásra. Így hát a mozgósítás lesz majd a kormányzati kampány fókuszában, a már ismert és jól bevált eszközökkel: sok-sok (köz)pénzzel, és olyan légkör megteremtésével, amelyben lélegezni nehéz lesz, vicsorogni könnyebb, a mondatot pedig, hogy tudniillik mindig van lejjebb, mindennap leírhatjuk kétszer.

Már csak ezért sem magától értetődő a népszavazási kampányban követendő ellenzéki stratégia, amelynek kalkulálnia kell a ténnyel: Orbánnak az amúgy Magyarországon nem lévő, minket célállomásnak nem tekintő menekültek ellen vívott harcában van társadalmi többsége. A bojkott, a népszavazás érvénytelenségbe fullasztása, ha csökkenti is, ki nem szereli Orbán kezéből ezzel a nyíltszíni blöffel megszerezhető politikai hasznot. Mivel per pillanat úgy tűnik, az MSZP által indított népszavazási kezdeményezések nem tudnak fölkúszni a kvótaellenes kérdés mellé a szavazólapra, az ellenzéknek más módon kell új tartalommal feltöltenie ezt a kampányt, ha nem akarja, hogy Orbán 2016- ban már megnyerje 2018-at is. Netán arra, a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott gondolatra, hogy a kormány nem csak az – amúgy tényleg sok sebből vérző – európai menekültpolitikára, de magára az Európai Unióra is nemet mondana.

Ezzel a népszavazással Magyarország Európából való kivezetése kezdődik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!