Riska és a hosztesz lány a Miniszterelnökség épülete előtt ismerkedtek meg egy napsütéses májusi délelőttön az ország fővárosában, Budapesten. Riska a tejágazatban dolgozók, a hosztesz lány a Miniszterelnökség képviseletében jelent meg a felújításra került Kossuth tér déli csücskében található, felújításra került Miniszterelnökség épülete előtt. Mindketten korán keltek ezen a napon, de Riska azért – mondjuk ki – jóval korábban.

 
Illusztráció: Kovács Tamás, MTI

Meleg vízzel megmosta, majd szárazra törölte tőgyét, hogy felkészítse magát a gyors és maradéktalan tejleadásra. Az első, baktériumokban gazdag tejsugarakat kifejte a szénába, aztán felhelyezte a fejőkészüléket a tőgybimbóira. Mikor a tejfolyás sikeresen, bimbócsavarodás nélkül megindult, Riska állt, nézett maga elé boldogan, és várta, hogy tejipari feldolgozásra szánt teje zavartalanul leadásra kerüljön. Az eredmény ugyanolyan gyönyörű volt, mint amilyen élvezetes. A hosztesz lány ekkor még aludt ugyan fővárosi otthonában, de mikor fölkelt, ő is hamar munkához látott, és a mosdás és szárítkozás és öltözködés után elkészítette kedvenc reggeli italát. Hideg tejet töltött a tejhabosítóba, majd addig melegítette, míg a habja bársonyos nem lett.

Eközben egy kiváló minőségű kávékapszulát helyezett a kiváló minőségű kávéfőző gépébe, hogy elkészítsen egy kiváló minőségű eszpresszót, amit a tejhabbal öntött fel. A tej első rétege természetesen keveredett el a kávéval, míg a könnyebb hab a felszínen maradt, ami a kávéjának jellegzetes, elegáns és kerek formát adott.

Az eredmény ugyanolyan gyönyörű volt, mint amilyen élvezetes. Amikor mindez történt, Riska már úton volt a főváros felé egy élőállat-szállításra alkalmas haszongépjármű rakterében, és – mondjuk ki – fogalma sem volt arról, hová és mi célból utazik. Ekkor még nem sejtette, hogy rövidesen elsétál majd tehéntársaival a Parlament előtt, ahol a fejesek a tej áfájáról és egyéb termékek áfájáról döntenek, nem sejtette még, hogy hamarosan egy bejelentett demonstráción vesz majd részt a Miniszterelnökség közelmúltban felújításra került épülete előtt, ahol megismerkedik a hosztesz lánnyal.

A lányt hoszteszszemélyzet biztosítása céljából vezényelték a főbejárat elé, ott végezte dolgát, állt, pislogott, nézett maga elé. Máskor is állt már itt, máskor is fogadott már vendégeket, minisztereket, diplomatákat, vallási vezetőket, de abban a szerencsében mind ez idáig nem volt része, hogy tehetségét a hoszteszszemélyzet biztosításának területén tehenek tiszteletére villogtathassa. Riskának – akit a Miniszterelnökség épületének főbejárata elé demonstrációs céllal vezényeltek – azonnal szemet szúrt a lány tehetsége. Megállt előtte, nézett maga elé, de a hosztesz lánnyal ellentétben – mondjuk ki – nem pislogott, a tehenek nem pislognak, ezért aztán Riska sem pislogott.

A tejágazatban dolgozók képviselői által elmondott beszédeket mind a hosztesz lány, mind Riska összeszedettnek, világosnak, könnyen érthetőnek és hatásosnak találta, ezek a beszédek Bródy János és Erdős Virág színpadi jelenléte nélkül is ültek, ezek a beszédek mindenki számára világossá tették, hogy minden egyes külföldi dobozos tej ittléte sértő és semmibe veszi a tejágazatban dolgozók munkáját.

Amikor az egyik szónok arról beszélt, hogy amennyiben nem történik odafigyelés, nem történik változás, legközelebb ezer tehénnel jönnek, amiket szabadon engednek a fővárosban, a hosztesz lány pislogott egyet, és megpróbált elképzelni ezer szabadon engedett tehenet és ezer tehénszart és ezer olyan húgyfoltot, mint amit Riska ebben a pillanatban ijedtében a Miniszterelnökség közelmúltban felújításra került épülete elé, a járdára, éppen a hosztesz lány orra elé eresztett. Szegény Riska arra gondolt, kevés itt a fű, nem is fű ez, gyeptégla, ócska dísz az egész, és csak reménykedni tudott abban, hogy a külföldi dobozos tejek ittléte a Miniszterelnökséget vezető csúcsminiszter közbenjárására mihamarabb befejezésre kerül, mert akar ő a faszt itt legelészni a betonon, ő nem városi disznó, erre gondolt, és ijedtében a járdára, a hosztesz lány orra elé eresztette vitaminokban gazdag vizeletét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!