…most már jó. Nagyon jó. Annyi minden mellett most már az egészségünkre is vigyáznak. Állítólag úgynevezett hamburgeradó bevezetését tervezi a kormány, ami azt jelenti, hogy az egészségtelen élelmiszerek árát megemelik, amiből logikusan következik, hogy aki arra vetemedik, hogy ilyeneket faljon, többet fizet értük, vagy lemond a fogyasztásukról. Így aztán nem csak, hogy egészségesebb lesz, hanem pénzt is takarít meg, márpedig az a mai időkben már bűvészmutatványnak számít.

 
Gálvölgyi János

No, persze a nagy kérdés az, hogy mi számít egészségtelen élelmiszernek, és ki dönti el, hogy az. Elképzelhető, hogy csupa szakemberből álló evőbizottságok alakulnak majd, akik áldozatos munkával végigrágják magukat azon a sok-sok káros zabálnivalón, amelyeket eddig magunkba tömtünk. De vajon melyek lehetnek ezek a termékek?

Esetleg a diabetikus készítmények, amelyek magas áraikkal már eddig is büntetést jelentettek cukorbeteg honfitársainknak.

Ez elképzelhető, hiszen talán éppen attól lettek betegek, hogy egészségtelen ételeket fogyasztottak.

Netán az egészségesnek hazudott biotermékek, amelyek olyan elképesztően drágák, hogy már eleve benne van az árukban a hamburgeradó? Vagy talán az olívaolaj, amely lényegesen drágább, mint az „egészséges” sertészsír?

A múltkor egy szakember elmondta, hogy egészségtelen élelmiszer nincs, mert ha igazoltan ártalmas az egészségre, akkor tilos forgalomba hozni. Ezzel szemben vannak egészségtelen étkezési szokások.

Például reggel, délben, este szalonna, kolbász, hurka, leöblítve némi pálinkával nem kifejezetten javallt. Sokkal egészségesebb például lazac egy kis spárgával és egy szelet friss ananász – amelynek egészen kevés a kalóriatartalma, viszont az ára egészen magas. Éppen ezért nagyon valószínű, hogy a zemberek pillanatokon belül rádöbbennek, hogyan is kell sokáig és nagyon egészségesen élni. A mostani elképzelések szerint talán még a rokkantnyugdíjasok is elszégyellik magukat, és mankóikat eldobva, visszamennek, visszafutnak nem létező munkahelyükre, hiszen – mint hallottuk – „mindenkinek dolgoznia kell”. Hogy hol, arról nem szól a fáma, de hát ne akarjuk, hogy mindent más oldjon meg helyettünk.

Emlékszem, abban a régi, átkos, elmúlt, már nem is tudom, milyen rendszerben például a színházi előadásokat kategorizálták, és a közönségnek tetsző darabokra úgynevezett giccsadót vetettek ki. Vagyis, amit jobban fogyasztott a néző, az többe került. Most biztosan nem erről van szó, hanem gyengéd gondoskodásról és a zemberek iránti figyelemről.

Miközben ezeket a sorokat írom, csengetett a postás – egyszer, de hosszan –, és levelet hozott Magyarország kormányától. A válaszaimat várják az új alkotmányról. Megható, hogy feltételezik rólam/rólunk, hogy iskolai végzettségünktől függetlenül ilyen komoly alkotmányos kérdésekben felkészült válaszokat adjunk.

A 12 kérdésből 11 azzal kezdődik, hogy „vannak, akik azt javasolják, hogy…”. Nos, én arra lennék kíváncsi, hogy kik azok az „akik”.

De ha már a javaslatoknál tartunk, nekem is lenne egy, amely összefügg az egészséges életmóddal. Négyévenként, a választási kampányokban – ahogyan a cigarettásdobozokon – a pártok plakátjain megjelenhetnének ilyen figyelmeztetések: „Pártunk öregíti a bőrt” vagy „Pár­tunk károsítja a spermákat, és gyengíti a megtermékenyítő képességet”. A legőszintébb azonban bizonyára a következő lenne: „Pártunk súlyosan károsítja az ön és a környezetében élők egészségét”…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!